26
03 2021
727

Indexarea venitului lunar minim garantat la 1 aprilie 2021

Pe agenda ședinței secretarilor generali din 25 martie curent a fost inclus proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 1167/2008 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social.
 
Documentul a fost elaborat ca urmare a modificărilor aprobate recent de Parlament ce se referă la stabilirea unei noi modalități de indexare a venitului lunar minim garantat începând cu 1 aprilie 2021.
 

Astfel, venitul lunar minim garantat se va indexă în fiecare an, la 1 aprilie și la 1 octombrie. La 1 aprilie, coeficientul de indexare constituie media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii 3 ani, iar la 1 octombrie – rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs. Coeficientul de indexare se stabilește de către Guvern, iar dacă din calcul rezultă fracțiuni în bani, acestea se rotunjesc la un leu în creștere.

 

Conform datelor statistice, media numărului familiilor beneficiare de ajutor social în ultimele două luni a anului curent constituie 55 mii. Totodată, alte 212 mii de familii sunt beneficiare de ajutor pentru perioada rece a anului, se spune în  nota proiectului.

 

 Cheltuielile necesare pentru indexarea la 1 aprilie curent a venitului lunar minim garantat cu 3,89% se estimează la circa 24,2 mil. lei.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.