Știri

Inflația în luna decembrie 2020

În luna decembrie 2020 inflația anuală a constituit 0,39%, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică. Comparativ cu decembrie 2019, au fost înregistrate creșteri mai accentuate a prețurilor la produse alimentare:  leguminoase, ulei de floarea soarelui, paste făinoase, orez, făină de grâu, precum și la mărfuri nealimentare (autoturisme, obiecte de sanitație și igienă, haine pentru nou născuți), dar și serviciile prestate populației (plata pentru cursuri de limbi străine, asigurarea obligatorie a transportului auto etc.)
 
Totodată, preţurile medii de consum în luna decembrie faţă de luna noiembrie 2020 au crescut cu 0,32%, fiind majorate prețurile la struguri, legume proaspete, zahăr și miere de albine, ulei de floarea soarelui, făină de grâu și porumb. Totodată, s-au diminuat prețurile la fructe exotice, pește proaspăt și congelat, carne de porc.
 
La categoria mărfuri nealimentare s-au majorat prețurile la  gaz lichefiat ambalat în butelii, carburanți, medicamente și dispozitive medicale, dar s-au diminuat la cărbune de pământ, frigidere și congelatoare, aparate foto și de filmat, mărfuri chimice de uz casnic etc.
 
Pentru serviciile prestate populaţiei, în luna decembrie faţă de luna noiembrie 2020 au fost înregistrate creșteri de preț la asigurarea obligatorie a transportului auto cu 14,9%, serviciile de turism peste hotarele țării – cu 4,2%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 1,9%, serviciile hoteliere – cu 1,7%, închirierea apartamentelor – cu 0,8%. Totodată, a fost înregistrată micșorarea tarifelor la gaz furnizat prin rețea pentru consumatorii casnici cu 2,1%.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Biroul Naţional de Statistică al RM

822 vizualizări

Data publicării:

13 Ianuarie /2021 07:59

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

inflatia | BNS | IPC. dinamica | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon