15
03 2021
218

Inflația în luna februarie

Preţurile medii de consum în luna februarie 2021 faţă de luna precedentă au crescut cu 0,38%, informează Biroul Național de Statistică.
 
Astfel, în luna februarie faţă de luna ianuarie 2021, au crescut preţurile la cartofi – cu 6,8%, legume proaspete – cu 4,6%, ulei de floarea soarelui – cu 2,8%, fructe proaspete – cu 1,6%, lapte integral – cu 1,7%, smântână și zahăr – cu câte 0,7%, crupe și cereale – cu câte 0,6% și la mierea de albine – cu 0,4%.
 

Totodată, a scăzut prețul la ouăle de găină – cu 8,9%, struguri, nuci, tomate, legume congelate, ciuperci proaspete, apă carbogazoasă și alte băuturi nealcoolice, sucuri din fructe și legume, cafea, ceai, ciocolată și bomboane din ciocolată și alte produse de cofetărie – cu până la 1,4%.

 

La mărfurile nealimentare, în luna februarie au fost înregistrate creșteri de preț mai accentuate (de până la 6,3%), la gaz lichefiat ambalat în butelii, carburanți, mașini de spălat, detergenți, medicamente, țigări și alte mărfuri. În schimb, au fost înregistrate unele reduceri de preț la motociclete, tehnică pentru grădină, frigidere și congelatoare, aparate de aer condiționat, aparate neelectrice pentru îngrijirea personală, echipamente de procesare a informației, produse cosmetice, îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă pentru adulți și copii (de până la 3,6%).

 

În același timp, pentru serviciile prestate populaţiei, în luna februarie au fost înregistrate majorări de preț la serviciile de turism peste hotarele țării – cu 0,7%, precum și la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 0,3%, dar s-au diminuat prețurile la serviciile pentru energie electrică – cu 7,8% și la serviciile hoteliere – cu 4,7%.

În luna februarie 2021 inflaţia anuală  a constituit 0,62%.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.