12
11 2020
365

Inflația în luna octombrie

Biroul Național de Statistică comunică că preţurile medii de consum în luna octombrie comparativ cu septembrie 2020 au crescut cu 0,11%, majorarea fiind determinată de creșterea preţurilor la mărfurile nealimentare cu 0,33% și la serviciile prestate populației cu 0,05%.
 
Totodată, în luna octombrie faţă de luna precedentă au scăzut preţurile la fructe proaspete (cu 4,3%), cartofi (cu 3,5%), legume proaspete (cu 0,3%), carne de pasăre și crupe (cu câte 0,3%), iar creşteri de preţuri au fost înregistrate  la fructe de livadă sâmburoase (cu 26,3%), ouă de găină (cu 11,8%), ulei de floarea soarelui (cu 4,4%), făină de porumb (cu 1,0%), lapte și produse lactate (cu 0,8%).

 

În același timp, în luna octombrie în raport cu septembrie 2020, preţurile la mărfurile nealimentare s-au majorat cu 0,33%, fiind înregistrate creșteri de preț mai accentuate la îmbrăcăminte și încălțăminte de iarnă, lemne pentru foc, medicamente, obiecte de sanitație și igienă și țigări.

 

Concomitent, în această perioadă au fost înregistrate unele reduceri de preț la îmbrăcăminte și încălțăminte de vară, mărfuri sportive, covoare și preșuri, veselă, frigidere și congelatoare, mașini de spălat rufe, aparate de aer condiționat, mărfuri chimice de uz casnic, detergenți, cărbune de pământ (până la 2,0%).

 

Pentru serviciile prestate populaţiei, în luna octombrie comparativ cu septembrie 2020, s-au majorat prețurile la închirierea apartamentelor (cu 2,0%), serviciile hoteliere (cu 1,1%), serviciile pentru întreținerea copiilor în creșe și grădinițe (cu 0,8%), serviciile laboratoarelor medicale – cu 0,6%, plata pentru chiria în cămine studențești (cu 0,4%). Totodată, au fost diminuate prețurile la serviciile transportului aerian de pasageri (cu 1,3%) și la serviciile de turism peste hotarele țării (cu 0,4%).

 

BNS mai informează că preţurile de consum în luna octombrie 2020 comparativ cu octombrie 2019 au înregistrat o tendinţă de creştere cu 1,56%.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.