08
12 2021
102

Introducerea produselor petroliere prin frontiera de est: termenul se extinde până în iunie 2022

Produsele petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei Novosaviţkaia–Cuciurgan vor putea fi vămuite la postul vamal Bender-2 până la 30 iunie 2022.
 
Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a elaborat proiectul hotărârii de Guvern pentru modificarea HG nr. 1232/2016 cu privire la unele aspecte de introducere a produselor petroliere prin frontiera de est, ce este propus pentru consultări publice până la data de 13 decembrie curent.
 
Reamintim că, începând cu luna august 2016, autoritățile din Ucraina au sistat importul produselor petroliere pentru regiunea Transnistreană prin intermediul căilor ferate, prin punctele de trecere „Slobodca” și „Cuciurgan”. Astfel, traficul produselor petroliere a fost redirecționat prin punctul de trecere „Ocnița", ulterior fiind transportate la stațiile de cale ferată „Rîbnița” și „Bender-2".
 
În acest context a fost elaborată HG nr. 1232/2016 care prevedea vămuirea la postul vamal „Bender-2” a produselor petroliere introduse prin punctul de trecere a frontierei de stat „Novosavițkaia-Cuciurgan” până la data de 31 decembrie 2016, fiind soluționată parțial problema introducerii acestora în regiunea Transnistreană. Procedura respectivă a fost periodic extinsă, iar termenul în vigoare expiră la 31 ianuarie 2021.
 
Ținând cont de faptul că în perioada respectivă nu a fost introdus controlul în comun la acest post vamal, autoritățile propun extinderea termenului de acțiune al HG nr. 1232/2016 până la data de 30 iunie 2022, fiind specificat faptul că procedurile stabilite vor fi sistate în cazul în care, la expirarea celor 6 luni, va fi instituit controlul în comun la punctul de trecere a frontierei de stat „Novosavițkaia-Cuciurgan”.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.