14
09 2020
437

Japonia oferă finanțare pentru îmbunătățirea productivității agricole

Japonia va oferi Republicii Moldova un credit preferențial în valoare de circa $18,65 mil. pentru susținerea fermierilor moldoveni. Creditul va fi utilizat pentru îmbunătățirea productivității agricole prin furnizarea tehnicii agricole și a echipamentului post-recoltare destinate întreprinderilor mici și mijlocii.
 
În acest sens, în cadrul ședinței plenare din 10 septembrie, Parlamentul a aprobat proiectele de lege privind ratificarea Acordului de împrumut dintre Guvernul Republicii Moldova și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, precum și a Acordului cu Guvernul Japoniei privind acordarea unui împrumut.

 

Astfel, agricultorii vor putea accesa surse financiare pentru a beneficia de tehnică și echipament agricol la un preț redus, scutit de TVA la import, cu posibilitatea de achitare în rate și fără gaj.

 

Împrumutul este acordat pentru o perioadă de 40 de ani, cu o rată a dobânzii de 0,1% anual şi o perioadă de graţie de 12 ani.

 

În același timp, Japonia va acorda țării noastre și un grant în valoare de 43,7 mil. de yeni japonezi (circa $168 mii) pentru implementarea Proiectului „Îmbunătățirea echipamentului de digitalizare al Bibliotecii Naționale”. Sprijinul financiar va fi utilizat pentru consolidarea capacităților Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, care nu deține un echipament de digitalizare a fondului de carte.

 

Proiectele de ratificare a Acordului de cooperare economică între Republica Moldova și Japonia, precum și a Acordului de grant cu Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională, de asemenea, au fost aprobate în ședința plenară.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.