10
03 2022
345

Lectură finală: angajatorii sunt în drept să ofere servicii alternative de îngrijire a copiilor

Proiectul de lege ce prevede acordarea posibilității angajatorilor de a deschide creșe pentru copiii angajaților a fost aprobat cu votul a 85 deputați astăzi, 9 martie, în lectură finală. Astfel, Codul muncii va fi suplinit cu un articol, potrivit căruia, în vederea asigurării reconcilierii vieții profesionale cu cea de familie, angajatorul poate oferi salariaților servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-3 ani.
 
Aceste servicii vor putea fi oferite la nivel de unitate, cu suportarea cheltuielilor aferente din mijloacele proprii ale unității, conform cadrului normativ ce urmează a fi aprobat de Guvern în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii.

 

Autorii proiectului consideră că implementarea acestuia va aduce mai multe avantaje, printre care: îmbunătățirea reputației corporative, atragerea forței de muncă competitive, creșterea nivelului de satisfacție a salariaților la locul de muncă și a loialității acestora față de angajator, stabilitatea colectivului de muncă și reducerea fluctuației, sporirea productivității muncii etc.

 

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2020 doar 16,26% din numărul total al copiilor cu vârsta de 1-2 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie, comparativ cu 22,5% înregistrați în anul 2019.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.