04
03 2021
2745

Lectură finală: Parlamentul a votat modificările în Codul muncii și Legea salarizării

În ședința de astăzi a Parlamentului, cu 83 de voturi ale deputaților, în lectură finală au fost aprobate modificări și completări în Codul muncii, Legea salarizării și Legea salarizării în sectorul bugetar, scopul intervenției în aceste acte legislative fiind motivarea angajaților pentru prestarea muncii în condiții cu risc sporit.
 
Astfel, pentru munca prestată în condiții nefavorabile și a celor cu risc sporit pentru sănătate pe perioada decretării stării de urgență în sănătate publică, salariaților li se vor stabili sporuri de compensare. Cuantumul sporurilor urmează a fi stabilite de Guvern în funcție de greutate și nocivitate, cu consultarea patronatelor și sindicatelor, dar nu poate fi mai mic decât cel prevăzută de Legea salarizării. Tot Guvernul urmează să aprobe listele lucrărilor și locurilor de muncă cu condiții grele și deosebit de grele, vătămătoare și deosebit de vătămătoare, precum și a celor cu risc sporit pentru sănătate cu implicare directă în combaterea unei epidemii pe perioada decretării stării de urgență în sănătate publică.
 
Conform modificărilor operate, sporurile de compensare vor fi plătite pentru durata reală a muncii prestate în condiții cu risc sporit pentru sănătate.
 
Stabilirea categoriilor de salariați implicați în prestarea acestei munci în perioada stării de urgență, de asediu sau de război ori în perioada stării de urgență în sănătate publică țin de competența Comisiei pentru Situații Excepționale a RM sau a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.