02
03 2022
372

Legea privind Fondul național pentru dezvoltare regională și locală, în vigoare

În Monitorul Oficial din 1 martie curent a fost publicată Legea nr. 27 din 10 februarie 2022 privind Fondul național pentru dezvoltare regională și locală, ce stabilește principiile generale de constituire, organizare, finanţare şi funcționare a Fondului, care a fost instituit pentru finanțarea programelor și a proiectelor de dezvoltare regională și locală incluse în Documentul unic de program.
 
Fondul se formează din alocațiile aprobate anual prin Legea bugetului de stat, din surse de asistență externă și din alte surse ce nu contravin legislației.

 

Mijloacele Fondului național vor fi utilizate pentru:

  • creșterea competitivității și ocupării forței de muncă în regiunile de dezvoltare;
  • dezvoltare urbană;
  • revitalizarea economică și socială a orașelor;
  • îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare regionale și locale;
  • construcția și renovarea infrastructurii sociale;
  • cofinanțarea proiectelor implementate din sursele de asistență externă.

 

Finanțarea programelor și proiectelor de dezvoltare regională și locală  se realizează în baza concursurilor de selectare a proiectelor, desfășurate în baza unui regulament ce urmează a fi aprobat de Guvern.

 

De asemenea, va fi lansat un sistem informațional automatizat pentru gestionarea programelor și proiectelor de dezvoltare regională și locală, în baza căruia se formează Registrul proiectelor de dezvoltare regională și locală, creat în vederea susținerii procesului de planificare, implementare, monitorizare și evaluare ex-post a proiectelor de dezvoltare.

 

Legea a intrat în vigoare la data publicării, iar Guvernul în termen de 6 luni va elabora actele normative necesare pentru implementarea legii.

1 comentarii

Comentariu a fost șters
Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.