22
10 2021
161

Majorarea alocațiilor pentru unele categorii de populație necesită circa 31 mil. lei

Pe agenda ședinței secretarilor generali din 21 octombrie curent a fost inclus proiectul hotărârii de Guvern pentru modificarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire și plată a alocațiilor lunare de stat unor categorii de populație (în continuare – Regulament), aprobat prin HG nr. 470/2006.
 
Documentul a fost elaborat în scopul executării prevederilor Legii nr. 121/2001 cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație, urmare a modificărilor operate prin Legea nr. 129/2021 și prevede majorarea alocațiilor pentru unele categorii de beneficiari.

 

Astfel, proiectul Regulamentului prevede majorarea cu 550 lei a cuantumului alocației lunare de stat pentru persoanele cu dizabilități din rândul militarilor, ofițerilor de informații și securitate, persoanelor din corpul de comandă și din trupele organelor afacerilor interne a căror dizabilitate este cauzată de participarea la cel de-al Doilea Război Mondial sau în timpul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale ori de participarea la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl. După majorare aceasta va constitui 1550 lei.

 

Totodată, cu 250 lei se va majora alocația lunară pentru participanții la cel de-al Doilea Război Mondial, participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței RM, participanții la acțiunile de luptă din Afganistan, soții supraviețuitori, precum și pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice din perioada anilor 1917–1990.

 

Pentru copiii persoanelor cu dizabilități de pe urma războiului decedate, cât și pentru copiii participanților la lichidarea consecințelor avariei Cernobîl, alocația va spori cu 500 lei.

 

De asemenea, proiectul prevede majorarea cu 325 lei a alocației persoanelor decorate cu ordine și medalii pentru muncă asiduă și serviciu militar impecabil în spatele frontului în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Este propusă și extinderea dreptului la alocații lunare de stat și asupra persoanelor care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, precum și a persoanelor care au venit în anul 1986 din zona de înstrăinare și au primit cetățenia RM, care vor beneficia de alocație lunară în sumă de 750 lei. Pentru stabilirea alocaţiei, aceste persoane trebuie să prezinte actul de identitate, legitimaţia și certificatul confirmativ, eliberate de organele administrativ-militare teritoriale, ce confirmă participarea persoanei la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl, strămutarea în anul 1986 din zona de înstrăinare sau certificatul din instituția de arhivă.

 

Potrivit notei proiectului, mijloacele financiare necesare pentru majorarea alocațiilor constituie circa 30,9 mil. lei, implementarea proiectului va fi realizată în limita transferurilor de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.