Știri

Mărimea salariului calculat pentru luna septembrie 2020

Rezultatele cercetării „Repartizarea efectivului de salariați conform mărimii salariului calculat pentru luna septembrie 2020” realizate de Biroul Național de Statistică (BNS) denotă că câștigul salarial mediu lunar brut al unui salariat în luna septembrie a anului curent a constituit 7991,3 lei.
 
Două treimi din totalul salariaților (66,7%) au avut un salariu situat sub media pe țară (7991,3 lei), aproape fiecare al doilea salariat (47,3%) a avut un salariu mai mic de 6 mii lei, 31,5% din salariați au primit salarii cuprinse între 6 și 10 mii lei, iar 21,2% din totalul salariaților au avut salarii de peste 10 mii lei.
 

Comparativ cu luna septembrie 2019, ponderea salariaților care au salarii mai mici de 6 mii lei  s-a micșorat și, respectiv, a crescut ponderea celor care primesc salarii mai mari de 6 mii lei (cu 7%). Totodată, s-a diminuat cu 3% ponderea angajaților care au avut salarii între 2,5 mii și 4 mii lei și a crescut, cu 5,4%, numărul personalului remunerat cu salarii de peste 10 mii lei.

 

Datele statistice relevă o concentrare a angajaților cu salarii mici în activitățile de cazare și alimentație publică, fiecare a doua persoană având un salariu mai mic de 4 mii lei, iar fiecare a treia –un salariu cuprins între 4 mii și 6 mii lei. În activitățile de servicii administrative și activități de servicii suport 42,2% din totalul salariaților au un salariu mai mic de 4 mii lei, iar 27,2% –între 4 mii și 6 mii lei; în agricultură, silvicultură și pescuit 39,6% din totalul angajaților au un salariu mai mic de 4 mii lei, iar 33,3% – între 4 mii și 6 mii lei.

 

În grupul „salariilor mari” se regăsesc salariații din activitățile informații și comunicații, unde 87,7% din angajați au salarii mai mari de 6 mii lei, dintre care aproximativ 62% au salariul ce depășește 10 mii lei. În domeniul financiar și de asigurări 87,7% din salariați au salarii mai mari de 6 mii lei, iar 49,6% – salarii de peste 10 mii lei. Angajații din administrația publică și apărare, asigurări sociale obligatorii (circa 75,7%) ridică salarii mai mari de 6 mii lei, dintre care 30,2% au un câștig ce depășește de 10 mii lei.

 

BNS precizează că datele din cercetarea efectuată includ unitățile economice și sociale cu patru și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, indiferent de numărul de salariați, și doar salariați care au lucrat luna septembrie în întregime (și ziua deplină). Totodată, Informația este prezentată fără datele unităților din partea stângă a Nistrului și mun. Bender.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Biroul Naţional de Statistică al RM

934 vizualizări

Data publicării:

15 Decembrie /2020 08:00

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

salariati | salarii | BNS | studiu | monitorul.fisc.md

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon