26
11 2020
499

Masa monetară, în creștere

Ministerul Economiei și Infrastructurii a publicat pe data de 25 noiembrie Nota cu privire la prognoza revizuită a principalilor indicatori macroeconomici pentru anii 2021-2023. Conform documentului, majoritatea sectoarelor economice au contribuit negativ la evoluția Produsului intern brut. Astfel, restricțiile impuse pentru diminuarea răspândirii pandemiei au provocat scăderea consumului final, în special a celui privat, creșterea economică fiind afectată cu circa -15%. Aceasta a fost influențată de descreșterea comerțului intern de bunuri cu ridicata și cu amănuntul (cu 2,1%), a industriei prelucrătoare (cu 1,7%), transport și depozitare (cu 1,3), construcții (cu 0,9 %) etc. Companiile au diminuat și activitatea investițională, cauza fiind insuficiența mijloacelor financiare.

 

Totodată, MEI comunică că masa monetară la sfârșitul lunii septembrie 2020 a constituit circa 99 mld. lei, comparativ cu sfârșitul lunii septembrie a anului 2019 majorându-se cu 13,2%.  Creșterea a fost determinată de majorarea banilor în circulație (cu 16,1%), a depozitelor la vedere (cu 17,3%) și depozitelor în valută străină (cu 14,9%). Suplimentar, a cincea lună consecutiv este înregistrată creșterea transferurilor de mijloace bănești din străinătate efectuate de persoanele fizice. Astfel, prin intermediul băncilor din RM doar în luna septembrie persoanele fizice au transferat de peste hotare cu 48,1% mai multe mijloace financiare decât în luna septembrie a anului precedent. Autorii documentului presupun că creșterea se datorează limitării posibilităților de a remite bani prin căi neoficiale.

 

Concomitent, în economia națională este înregistrată creșterea salariului mediu lunar brut al unui salariat. Față de semestrul I al anului 2019 veniturile salariale s-au majorat, în termini nominali, cu 8,8% (în termini reali – cu 3,2%) și au atins în semestrul I al anului curent cifra de 7737,9 lei (sfera bugetară – 7128,5 lei, sectorul real – 7967,3 lei).   

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.