02
02 2021
478

MEI propune majorarea semnificativă a plafonului Fondului de garantare pentru ÎMM

Ministerul Economiei și Infrastructurii, în contextul redresării economiei Moldovei afectate de pandemie, vine cu propuneri, una dintre care ține de majorarea, până la 1 mld. lei, a plafonului Fondului de garantare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (ÎMM) administrat de ODIMM. Propunerile de măsuri economice în contextul COVID-19 elaborate de MEI vor facilita accesul ÎMM la resurse financiare pentru dezvoltarea sectorului privat afectat de pandemie, susțin autorii documentului.
 
În opinia experților, accesul limitat la resursele creditare pot accentua impactul crizei pandemice, transformând deficitul temporar de lichiditate în falimente în lanț. Astfel, majorarea plafonului pentru garanțiile de stat până la 1 mld. lei va contracara cu succes acest fenomen. Totodată, în cazul în care garanțiile eliberate vor fi valorificate plenar, efectul multiplicator (raportat de ODIMM în mărime de 2,91) va condiționa creșterea portofoliului de credite bancare cu 2,59 mld. lei.
 
Totodată, recunoașterea recentă de către BNM a garanțiilor emise de ODIMM în calitate de diminuator a riscului de credit va fi un alt catalizator solid pentru dinamizarea creditelor. Ținând cont de sensibilitatea producției din diverse sectoare la volumul creditării, promotorii majorării plafonului fondului au estimat că veniturile din TVA, primele de asigurare obligatorie și contribuțiile de asigurări sociale se vor majora în acest caz cu 1,453 mld. lei (estimări reprezintă veniturile de la valorificarea integrală a portofoliului de garanții de stat).
 
În același context, MEI propune și examinarea posibilității de includere a componentei de grant la Fondul de garantare pentru ÎMM-uri pentru creditele investiționale. Spre exemplu, ultima tranșă în mărime de 20-30% ar putea fi oferită în calitate de grant în condițiile în care beneficiarul nu admite restanțe la termeni și plăți.
 
De garanție financiară destinată ÎMM-lor afectate de criza pandemică COVID-19 pot beneficia companiile venitul cărora a fost mai mic în anul 2020 față de anul 2019. În cadrul acestui produs, agenții economici pot beneficia de garanții cu o valoare de până la 5 mil. lei, care poate acoperi până la 80% din suma creditului solicitat.
 
Instrumentul de garantare pentru companiile afectate de criza pandemică a fost lansat de ODIMM în luna septembrie 2020. Capacitatea organizației de a emite garanții a constitut 150 mil. lei, cu posibilitatea realocării pe măsura consumării plafonului din mijloacele disponibile de la alte produse neutilizate sau majorarea coeficientului de multiplicare.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.