02
07 2021
78

Minimizarea practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a muncii „la negru”. Rezultatele semestrului I

În rezultatul activităților desfășurate de către Serviciul Fiscal de Stat, în semestrul I al anului 2021 au fost stabilite încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă (diminuarea fondului de salarizare, impozitului pe venit, contribuțiilor de asigurări sociale și primelor de asigurare obligatorie de asistența medicală). În rezultat au fost adoptate 176 de decizii asupra cazului de încălcare a legislației, inclusiv ce țin de corectitudinea calculării și achitării plăților salariale, impozitelor și defalcărilor aferente acestora, fiind calculate suplimentar la buget încasări aferente plăților salariale: impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale, prime de asigurare obligatorie de asistență medicală, penalități și amenzi în sumă totală de 10,911 mil. lei, dintre care au fost achitate 6,7 mil. lei, se constată în Raportul SFS al activităților de minimizare a practicii de achitare a salariilor „în plic” şi a muncii „la negru” pentru 6 luni ale anului 2021.
 
Potrivit documentului, pentru încălcarea prevederilor legislației în vigoare aferente raporturilor de muncă, conform deciziilor adoptate s-a calculat suplimentar pentru plata la buget:
  • impozit pe venit reținut din plățile salariale – 1,32 mil.lei;
  • contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii – 3,35 mil. lei;
  • prime de asigurare obligatorie de asistență medicală – 1,08 mil. lei;
  • penalități şi amenzi – 5,16 mil. lei.
 
Totodată, în trimestrului II al anului curent SFS a aplicat sancțiuni contravenționale în 5735 de cazuri, sumă totală aplicată depășind 5,44 mil. lei, iar încasările au constituit circa 2,58 mil. lei, dintre care pentru activitatea ilicită au fost aplicate sancțiuni contravenționale în 1685 cazuri în sumă de 2,86 mil. lei (cu încasări de peste 1,34 mil. lei).


via | sfs.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.