19
11 2020
499

Moldova Business Week 2020: același scop, un nou format

Comunitatea de afaceri locală şi internaţională explorează, în perioada 19-20 noiembrie curent, noile tendinţe economice globale, relațiile comerciale și investiționale în noua realitate, precum și potenţialul investiţional al Republicii Moldova, în cadrul celei de-a VII-a ediţii a forumului Moldova Business Week, desfășurat în acest an în format online.
 
La eveniment participă circa 1000 de reprezentanți ai asociațiilor de business, fondurilor investiționale, camerelor de comerț, investitori străini, oameni de afaceri, iar în calitate de speakeri vor fi reprezentanți guvernamentali și ai mediului de afaceri național.

 

În cadrul forumului vor fi prezentate și poveștile de succes ale unor companii autohtone care au ajuns cunoscute pe plan internațional, precum și profilurile investiționale ale companiilor moldovenești din domeniile TIC, BPO, R&D, electronică, fashion și sectorul agroalimentar, dar și proiecte naționale de infrastructură destinate investitorilor.

 

La deschiderea evenimentului, Rodica Verbeniuc, directorul general al Agenției de Investiții, s-a referit la contextul actual în care se desfășoară evenimentul, precum și la beneficiile pe care le oferă această platformă pentru atragerea noilor investiții în țara noastră.

 

În timpul pandemiei, Agenția de Investiții și-a asumat rolul de a ghida comunitatea de afaceri locală în calea sa de transformare și adaptare la noua realitate economică. Ne-am reevaluat resursele, am identificat ceea ce ne face unici, încercând să transformăm restricțiile în oportunități. Nu ne-am oprit în această perioadă. Dimpotrivă, am lansat platforme online prin care investitorii străini se pot conecta cu întreprinderile moldovenești și pot construi parteneriate. Am creat  grupuri de experți, inclusiv din investitori străini care își desfășoară activitatea în Moldova, pentru a ajuta comunitatea de afaceri în procesul de parcurgere a crizei, am oferit suport pentru promovarea produselor, folosind platforme comerciale și târguri, generând direct exporturi de peste 33 de mil. euro și am asistat la lansarea a cinci noi proiecte de investiții. Suntem încrezători că și în aceste două zile ale MBW 2020 investitorii vor descoperi oferte excelente de investiții și parteneriat prezentate de companiile locale și multe motive convingătoare pentru a-și dezvolta afacerea într-un mod durabil aici, în Moldova, a menționat Rodica Verbeniuc.

 

În timp ce economia și societatea noastră se adaptează la o nouă realitate economică globală, trebuie să luăm deciziile corecte necesare pentru a elabora o nouă agendă pentru creșterea durabilă și incluzivă, a menționat Prim-ministrul, Ion Chicu.

 

Potrivit premierului, în pofida declinului economic înregistrat în al doilea trimestru al anului curent, ne așteptăm ca economia moldovenească să intre în anul 2021 într-o fază de redresare, cu tendință pozitivă. Obiectivele-cheie ale agendei Guvernului se bazează în continuare pe stimularea creșterii și dezvoltării economice, promovarea unei viziuni clare a agriculturii de înaltă performanță și a industriilor cu valoare adăugată înaltă, asigurarea de locuri de muncă bine plătite, crearea condițiilor necesare pentru realizarea produselor competitive etc.

 

Aș dori să încurajez toți partenerii și prietenii noștri să privească Moldova cu încredere și să ia în considerare marele potențial neexploatat în cadrul unei piețe emergente și destinație de investiții, a adăugat Prim-ministrul.

 

La rândul său, Peter Michalko, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, a menționat că UE va continua să ofere suport în promovarea politicilor de dezvoltare a mediului de afaceri și creștere a exporturilor pe piața UE.

 

În prima zi a evenimentului vor fi abordate subiecte adaptate la contextul actual, inclusiv politicile financiare și soluțiile autorităților pentru atragerea investițiilor, digitalizarea serviciilor publice, Parcul IT drept cel mai bun ecosistem TIC din lume, dar și dezvoltarea sectoarelor de nișă.

 

La măsurile economice și fiscale elaborate de autorități s-au referit ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina, directorul Agenției de Guvernare Electronică, Iurie Țurcanu, administratorul Moldova IT Park, Natalia Donțu etc.

 

Totodată, astăzi participanții au ocazia să îl cunoască pe Michio Kaku - fizician, scriitor și vizionar în relatarea tendințelor globale din economie, finanțe, medicină, pe baza celor mai recente cercetări științifice. Un alt invitat special este omul de afaceri și filantropul nepalez Binod Chaudhary, care conduce Grupul Chaudhary Nepal și CG Corp Global, un conglomerat de 160 de companii și 120 de branduri prezente în 27 de țări, care va împărtăși experiența sa de investitor internațional, cu investiții și în Republica Moldova, începând cu luna martie 2020.

 

Moldova Business Week 2020 va continua și pe parcursul zilei de mâine, 20 noiembrie, cu un eveniment dedicat investițiilor străine directe, urmând cu paneluri de discuții despre politicile guvernamentale prielnice activității investiționale și progresele înregistrate de asociațiile de afaceri din țara noastră.

 

Reamintim că la ediția din anul precedent  au fost înregistrați peste 1500 de participanți din circa 24 de țări.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.