22
06 2020
617

Moldovenii care lucrează în Belarus vor avea dreptul la pensie

Cetățenii Republicii Moldova care activează legal pe teritoriul Republicii Belarus vor avea dreptul la pensie din această țară. Parlamentul  a ratificat Acordul  dintre  țările noastre privind securitatea socială, semnat la 23 octombrie 2019.

 

Documentul are ca scop asigurarea garanțiilor de securitate socială pentru lucrătorii migranți din Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă sau domiciliază pe teritoriul unuia sau ambelor state contractante.

 

În baza Acordului persoanele vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă; de dizabilitate cauzată de boli obișnuite; de indemnizații de dizabilitate cauzată de accidente de muncă sau boli profesionale și de pensii de urmaș.

 

Potrivit documentului, plata prestațiilor de asigurări sociale se va face în conformitate cu legislația țării pe teritoriul căruia lucrează cetățeanul, indiferent de locul de reședință, ținându-se cont de principiul proporționalității.

 

Se vor calcula și achita pensii pentru perioadele de muncă pe teritoriul țărilor respective după 31 decembrie 1991. Pentru perioadele de muncă până la 31 decembrie 1991 pe teritoriul fostei URSS, inclusiv RSS Belarusă și RSS Moldovenească, pensia va fi stabilită și plătită de statul pe teritoriul căruia cetățeanul locuiește în momentul solicitării pensiei, în moneda națională a acelui stat.

 

Acordul va intra în vigoare odată cu finalizarea procedurilor.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.