Știri

Moldovenii din Estonia. Conceptul capacității de muncă

Cetățenii moldoveni cu capacitatea redusă de muncă care au domiciliul sau reședința permanentă sau provizorie în Estonia vor beneficia de alocație pentru capacitatea de muncă.  În Monitorul Oficial din 29 octombrie a fost publicată Legea nr. 141 din 14 octombrie 2021 pentru ratificarea Protocolului de modificare al Acordului în domeniul asigurărilor sociale dintre Republica Moldova și Republica Estonia (Protocol).
 
Inițiativa de modificare a Acordului aparține părții estoniene, fiind condiționată de lansarea reformei naționale de determinare a capacității de muncă în Estonia, fiind schimbat conceptul de incapacitate de muncă în capacitate de muncă, ce se va realiza prin substituirea pensiei pentru incapacitate de muncă cu alocația pentru capacitate de muncă. Alocația respectivă se acordă atât cetățenilor estonieni, cât și celor străini care au domiciliul sau reședința permanentă/provizorie pe teritoriul Estoniei, precum și celor care beneficiază de protecție internațională sau sunt solicitanți de azil în această țară.
 
Plata se stabilește indiferent de stagiul de cotizare realizat de persoană, fiind modificată și sursa de finanțare – bugetul de stat și nu cel al asigurărilor sociale de stat.
 
În Protocol a fost inclusă o normă nouă, cu caracter provizoriu, care prevede acordarea în continuare a pensiei pentru incapacitate de muncă persoanelor care și-au stabilit domiciliul în țara noastră, până la expirarea termenului stabilit al incapacității de muncă sau, după caz, până la atingerea vârstei de pensionare conform legislației estoniene.
 
Documentul va intra în vigoare în prima zi din a treia lună următoare datei la care părțile au confirmat că procedurile legale au fost finalizate.
 
Reamintim, țara noastră a încheiat până acum acorduri de securitate socială cu 14 state.
author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Parlamentul Republicii Moldova | Guvernul Republicii Moldova

688 vizualizări

Data publicării:

01 Noiembrie /2021 07:56

Catalogul tematic

Asigurare socială de stat | Noutăți

Etichete:

Moldova | Estonia | capacitate de muncă | protocol

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon