24
07 2020
536

Noi criterii pentru finanțarea proiectelor culturale desfășurate de ONG

Autoritățile propun modificarea modalității de finanțare din bugetul de stat a proiectelor culturale desfășurate de organizațiile necomerciale. Proiectul  de modificare a Hotărârii Guvernului nr.503/2019 a fost examinat în cadrul ședinței secretarilor generali din 23 iulie curent. Amintim că, anual, prin Legea bugetului de stat, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării îi sunt repartizate mijloace financiare pentru organizarea concursului de proiecte culturale. Pentru anul curent în acest sens sunt planificate cinci mil. lei.
 
Documentul prevede că proiectele depuse pentru fiecare arie tematică în parte vor fi evaluate de câte trei membri din comisia de experți, dintre care unul va fi reprezentant al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, unul – reprezentant al instituțiilor din subordine și unul – din societatea civilă. Va fi instituită și o corelație matematică între punctajul acumulat de un proiect și suma alocată de către minister în cazul în care proiectul va fi finanțat. Potrivit documentului, proiectele care acumulează o medie aritmetică a punctajului mai mare sau egală cu 60, vor beneficia de finanțare identică procentual cu punctajul acumulat.
 
În acest mod vor fi excluse situațiile cu care s-a confruntat ministerul în cadrul concursului de proiecte culturale cu finanțare în anul curent, când unele proiecte cu bugete prost elaborate și cu poziții de finanțare neeligibile ar fi trebuit să primească 100% din suma solicitată. În acest context, este estimată creșterea numărului de proiecte care vor fi finanțate cu circa 25%.
 
De asemenea, se propune eliminarea ariei tematice ”proiecte de tip festival”, care a creat multiple neclarități pentru aplicanți. Totodată, va fi evitată depunerea unuia și aceluiași proiect la mai multe arii tematice, precum și modificarea denumirii pentru unele arii tematice, pentru a le face mai clare pentru aplicanți. Este propusă și micșorarea numărului de membri ai comisiei de experți care evaluează proiectele (de la 21 la 18).

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.