21
12 2020
913

Noua procedură de determinare a statutului de contribuabil mare

Serviciul Fiscal de Stat a aprobat noua procedură și criteriile de determinare a statutului de contribuabil mare. Ordinul nr.613 din 9 decembrie 2020 aprobat de autoritatea fiscală a fost publicat în Monitorul Oficial de vineri, 18 decembrie, și a intrat în vigoare.  Totodată, a fost abrogat  Ordinul IPFS nr.1387/2016 cu privire la organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mari.
 
Astfel, pentru includerea în lista respectivă sunt eligibili contribuabilii:
  • agenți economici persoane juridice și persoane fizice rezidenți ai RM care desfășoară activitate de întreprinzător pe parcursul a cel puțin 3 ani și sunt înregistrați și activează în conformitate cu prevederile Legii nr. 845 (până la 650 entități); 
  • persoane fizice rezidenți fiscali – cetăţeni ai RM, cetăţeni străini și apatrizi (până la 500 persoane).
 
Selectarea contribuabililor mari va fi efectuată după trei criterii: de bază (este un criteriu valoric agregat, fiind rezultatul agregării altor 3 indicatori selectați din punct de vedere economic și bugetar); specifie ( de activitate desfășurată; investițional; interdependenței; participării directe); de continuitate (contribuabilii rezultaţi în urma divizării unui contribuabil mare administraţi în continuare de DGACM; nou-formați în rezultatul fuziunii unui contribuabil mare cu un alt contribuabil etc.).
 
În lista contribuabililor mari nu vor fi incluși contribuabilii în proces de insolvabilitate și de lichidare, inclusiv în rezultatul reorganizării; instituțiile publice (cu excepția IP Agenției servicii publice și IP CTIF); instituţiile de învăţământ publice şi private; cei care în ultimii 2 ani fiscali au înregistrat un comportament fiscal neconform; volumul obligațiilor fiscale declarate/ achitate, activele imobilizate totale deţinute ale cărora nu justifică încadrarea în categoria respectivă.
 
Detalii suplimentare pot fi obținute la consultarea Ordinului nr.613/2020 în MO nr. 344-351.
Amintim că în Lista contribuabililor mari persoane juridice pentru anul 2019-2020 sunt incluse 560 entități. Un an mai devreme această listă conținea 647 contribuabili. Aportul agenților economici cu statut de contribuabili mari la bugetul public național pentru anul 2017 a constituit 13 334,5 mil. lei din totalul încasărilor de 32 714,2 mil. lei sau circa 41%.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.