28
12 2021
6149

O nouă categorie de pensie

Din 1 ianuarie 2022 se introduce o nouă categorie de pensie – cea anticipată pentru carieră lungă, care se acordă persoanelor care au realizat o activitate în muncă mai mare decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă, comunică Casa Națională de Asigurări Sociale. Astfel, bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au realizat 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile – 35 ani și 6 luni.
 
Pensia anticipată pentru carieră lungă se acordă de la data depunerii cererii, termenul de examinare a acesteia fiind de 60 de zile de la data depunerii acesteia cu anexarea tuturor actelor necesare. Pentru depunerea cererii beneficiarii urmează să-și programeze online vizita la CTAS, prin intermediul serviciului „Programare online la CTAS". În cazul în care această posibilitate lipsește, persoanele se pot adresa la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu.
 
Amintim că, la 15 decembrie 2021, în MO a fost publicată Legea nr.208/2021, prin care Legea nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii a fost suplinită cu art. 152 care prevede că, la calcularea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate, nu se iau în considerare perioadele necontributive enumerate în art. 5 alin. 2 din Legea nr. 156/1998 (perioada de îndeplinire a serviciului militar, perioada în care asiguratul a beneficiat de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani) și nici perioada de îngrijire a unui invalid sau cea a studiului în instituțiile de învățământ superior de zi.
 
Cuantumul pensiei anticipate pentru stagiu lung se va stabili în aceleași condiții ca în cazul pensiei pentru limita de vârstă.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.