23
06 2020
1025

Obținerea dreptului la pensie prin procură

Dreptul la pensie pentru limită de vârstă, pensie de dizabilitate, pensie de urmaș ar putea fi acordat și prin procură. În acest sens, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat un proiect de lege   pentru modificarea Legii privind sistemul public de pensii.
 
Astfel, cererea de pensionare şi actele necesare vor fi depuse la organul teritorial de asigurări sociale de la domiciliu de către reprezentatul desemnat prin procură.

 

Necesitatea aprobării modificării propuse rezultă din multiplele adresări parvenite de la persoanele care din cauza stării de sănătate nu se pot deplasa pentru a depune personal cererea de pensionare şi actele necesare la organul teritorial de asigurări sociale în vederea realizării dreptului la pensie, inclusiv de la persoanele aflate peste hotarele țării care în legătură cu situația creată din cauza pandemiei de COVID-19 nu pot reveni în țară pentru a-și realiza dreptul la pensie.

 

Conform prevederilor legislației în vigoare, cererea de pensionare şi actele necesare se depun la organul teritorial de asigurări sociale de la locul de domiciliu de persoana care este în drept să solicite acordarea unei pensii, înregistrarea fiind  obligatorie.

Proiectul poate fi consultat până la 1 iulie curent.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.