17
05 2021
395

ODIMM: 14 ani de ghidare, mentorat și susținere financiară a sectorului ÎMM

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), deja de 14 ani contribuie la inițierea și dezvoltarea afacerilor și ghidează antreprenorii în gestionarea corectă și profitabilă a businessul mic și mijlociu. Pe parcursul acestor ani ODIMM a susținut financiar 4500 de companii, valoarea totală a suportului constituind 665 mil. lei, ceea ce a generat venituri în economia națională de circa 2 mld. lei și crearea 11 mii locuri de muncă. Totodată, în această perioadă peste 150 mii de persoane au beneficiat de diferite servicii oferite de ODIMM.
 
Rezultatele obținute de ODIMM, dar și cele mai importante priorități în suportul sectorului ÎMM au fost prezentate astăzi, 17 mai, în cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia marcării a 14 ani de activitate ai ODIMM.

 

Crearea ODIMM în luna mai 2007 a fost un pas important în stabilirea mecanismului coerent privind divizarea funcțiilor de elaborare și evaluare a politicilor și programelor de susținere a sectorului IMM, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii, Mihail Lupașcu.

 

Potrivit acestuia, MEI acordă suport dedicat consolidării competitivității pentru menținerea rolului  de forță motrice în creșterea sustenabilă a ÎMM-urilor, numit și coloana vertebrală a economiei naționale, care deține un rol important în dezvoltarea businessului, contribuind nemijlocit la formarea PIB-ului, crearea locurilor de muncă, stimularea concurenței, creșterea exportului, favorizarea inovațiilor și tehnologiilor.  

La rândul său, directorul ODIMM, Iulia Costin, a menționat că instituția a devenit cea mai importantă organizație de suport pentru mediul de afaceri din țară,  care inspiră, susține și dezvoltă idei.

 

În momentul de față, ODIMM gestionează 12 programe de suport în afaceri.  Majoritatea dintre acestea oferă în mod integrat instruiri, finanțare și mentorat. ODIMM este prezentă în toate regiunile țării, punând la dispoziție IMM-urilor 11 incubatoare de afacere pentru fortificarea start-upurilor, 3 clustere pentru consolidarea regiunilor și fortificarea relațiilor dintre actorii regionali, naționali și internaționali, o rețea de centre de consultanță pe lângă consiliile raionale și platforme multifuncționale pentru susținerea producătorilor locali.

 

Totodată, în anul pandemic 2020, ODIMM a reușit să lanseze noi programe menite să susțină digitalizarea afacerilor.

 

Suntem mândri de rezultatele ODIMM și ale sectorului IMM, care reprezintă o poveste de succes. În prezent mai multe țări din regiune apelează la experiența noastră în implementarea programelor de suport pentru business, printre care sunt PARE 1+1, Programul Femei în Afaceri, Incubatoarele de afaceri etc. Pe viitor vom asigura dezvoltarea inteligentă a regiunilor noastre prin valorificarea la maximum a industriilor cu potențial de creștere. Preconizăm cu suportul Guvernului și a partenerilor de dezvoltare, să lansăm în anul 2021 încă 7 programe de suport pentru afaceri, care vor spori competitivitatea IMM-urilor și vor oferi suport de relansare a afacerilor, așa numita „a doua șansă”, a menționat directorul ODIMM.

 

La eveniment au participat reprezentanți ai organizațiilor internaționale donatoare și parteneri ODIMM.

 

Tot în cadrul evenimentului de astăzi au fost prezentate rezultatele Concursului de granturi mari, desfășurat în cadrul programului „Femei în Afaceri” - program destinat femeilor care planifică să-și inițieze sau să extindă afacerile, în special în zonele rurale. Astfel, în cadrul celui de al II-lea apel al concursului, din cele 41 de aplicații au fost selectate 4 proiecte investiționale de granturi mari.

 

Potrivit datelor, sectorul IMM deține astăzi o pondere de peste 98% din totalul companiilor din țara noastră.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.