23
09 2021
210

Paza obiectivelor finanțate din buget va reveni statului

Statul va reveni la practica potrivit căreia organizațiile particulare de detectivi și pază nu erau în drept să presteze servicii pentru instituțiile de stat. Amintim, prin Legea nr. 232/2015 pentru modificarea și completarea unor acte legislative agențiilor private li s-a oferit dreptul să presteze servicii către obiectivele de stat, cu excepția Băncii Naționale a Moldovei, depozitele de arme și muniții, substanțele radioactive, toxice și periculoase.
 
Parlamentul va examina inițiativa legislativă înregistrată încă în anul 2019, prin care au fost propuse modificări în Legea nr.845/1992 cu privire la antreprenoriat și întreprinderi. Astfel, prevederile ce țin de permisiunea de exercitare a anumitor activități exclusiv de către întreprinderile de stat pot fi completate cu efectuarea activității de pază la obiectivele stabilite în anexa nr.4 la Legea nr.283/2003 privind activitatea particulară de detectiv și de pază.

 

Aceasta urmează a fi suplinită cu anexa nr.4, în care, potrivit proiectului, vor fi incluse opt categorii de obiective: ministere, autorități publice și instituții fondate și subordonate Guvernului, instanțele judecătorești și Procuratura, intreprinderile de stat și cele comerciale cu capital de stat/cu capital social majoritar de stat etc.

 

Prin acest proiect de lege se va asigura nemijlocit securitatea statului, întrucât asigurarea securității instituțiilor sale necesită o atenție sporită, chestiune care nu poate fi lăsată la discreția companiilor private ce prestează servicii de pază în sensul dat, se spune în nota proiectului.

 

Potrivit autorilor proiectului, obiectivele la care urmează a fi stabilite interdicții pentru activitatea particulară de pază sunt în exclusivitate cele finanțate din bugetul de stat.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.