13
07 2021
160

Prețurile medii de consum în luna iunie au crescut cu peste 3%

Prețurile medii de consum în luna iunie curent au crescut cu 3,16%, inclusiv la produsele alimentare cu 4,57% și mărfurile nealimentare cu 5,16%, iar la serviciile prestate populației prețurile s-au redus cu 1,53%, informează Biroul Național de Statistică.
 
Astfel, preţurile medii de consum în luna iunie 2021 faţă de luna mai au crescut cu 0,05%, majorarea fiind determinată de sporirea preţurilor la mărfurile nealimentare cu 0,7% și la serviciile prestate populației cu 0,28%. Totodată, prețurile de consum la produsele alimentare în perioada de raportare s-au diminuat cu 0,78% faţă de luna mai 2021. Reduceri de preţ au fost înregistrate la pomușoare (cu 37,8%) și la legumele proaspete (cu 11,5%).

 
Potrivit datelor, în luna iunie curent comparativ cu luna precedentă au crescut preţurile la ceapă uscată (cu 25,1%), legume rădăcinoase (cu 15,4%), fructe proaspete (cu 2,4%), ouă de găină (cu 2,0%), înghețată (cu 1,7%).
 
La mărfurile nealimentare în luna iunie 2021 față de luna precedentă au sporit prețurile la materialele pentru întreținerea și repararea locuinței (cu 4,9%), carburanți (cu 1,8%), la accesorii și unelte diverse, mobilă, încălțăminte de vară, articole pentru bebeluşi, biciclete, bijuterii (cu până la 5,2%).
 
Concomitent, au fost înregistrate reduceri de preț la gazul lichefiat ambalat în butelii  (cu 2,2%), îmbrăcăminte de iarnă pentru adulți și copii, lemne pentru foc, plante şi flori (până la 3,5%) etc.
 
Pentru serviciile prestate populaţiei au fost înregistrate creșteri de preț la serviciile de întreţinere și reparare a locuinței – cu 12,8%, serviciile casnice şi gospodăreşti (9,4%), serviciile turistice internaţionale (5,7%) și la analizele medicale furnizate de laboratoare – cu 2,0%. În același timp, s-au redus prețurile la serviciile transportului aerian de pasageri (cu 1,4%).
 
Datele mai arată că, pe parcursul semestrului I al anului curent, au fost marcate creşteri semnificative de preţuri la următoarele produse alimentare: cartofi, ulei din floarea soarelui, fructe proaspete, carne de porc, legume proaspete, peşte proaspăt sau refrigerat, crupe, carne de pasăre și zahăr. Totodată, s-a majorat prețul la: benzină, motorină, gaz lichefiat ambalat în butelii, materiale pentru întreținerea și repararea locuinței și țigări.
 
Concomitent, pe parcursul semestrului I al anului 2021 s-au ieftinit ouăle găină, scurtele, paltoanele, îmbrăcămintea din blană, încălțămintea de iarnă pentru adulți și copii, cărbunele de pământ, precum și serviciile pentru energie electrică, serviciile hoteliere și plata pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădinițe.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.