23
06 2020
920

„Prima casă”, tot mai accesibilă

Beneficiarii programului de stat „Prima Casă” vor informa Ministerul Finanțelor despre modificarea raporturilor de serviciu sau despre acordarea compensațiilor pentru chiria spațiului locativ. Potrivit legislației în vigoare, responsabilitatea  prezentării acestor informații o au autoritățile publice, însă pe parcursul derulării programului s-a depistat că acest mecanism este ineficient.
 
Ministerul Finanțelor propune spre consultări publice un proiect de hotărâre de Guvern  cu privire la modificarea unor acte normative ce țin de implementarea Programului de stat „Prima Casă”.

 

Astfel, pentru a exclude riscul achitării compensațiilor cu încălcarea condițiilor de eligibilitate de către beneficiari,  se propune completarea Regulamentului  de implementare a Programului de stat „Prima casă” cu prevederi ce instituie obligativitatea beneficiarilor de a informa ministerul despre circumstanțele ce ar putea duce la stoparea alocării compensației.

 

În același timp, proiectul prevede modificarea mărimii compensației pentru familiile cu copii. Respectiv, părinți cu 3 și mai mulți copii vor putea primi o compensație în mărime de 100% din suma principală a creditului ipotecar.

 

De asemenea, autorii propun stabilirea mecanismului de acordare a compensațiilor în cuantum de 50% din soldul rămas persoanelor fizice care au accesat un credit ipotecar până la lansarea programului „Prima casă”. Documentul mai prevede că vor putea deveni eligibili programului și persoanele fizice care dețineau în proprietate un imobil, al cărui spațiu locativ depășește 9 m2.

 

O altă prevedere se referă la micșorarea cotei participației proprii inițiale în program de la 10 până la 5% din prețul inițial de procurare a locuinței.

 

Documentul poate fi consultat până la 26 iunie curent.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.