07
07 2020
1901

„Prima casă–6”. Facilități pentru angajații structurilor de forță

Funcționarii publici cu statut special angajați în cadrul Ministerului Apărării (inclusiv militarii în termen), Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Informații și Securitate, Serviciului de Protecție și Pază de Stat, Centrului Național Anticorupție și Administrației Naționale a Penitenciarelor sunt în drept să solicite acordarea unui credit ipotecar în cadrul Programului „Prima casă-6”.
 
Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 293/2017 privind unele măsuri în implementarea Programului de stat „Prima casă”.

 

Condițiile de aderare la Program sunt ca valoarea creditului să nu constituie nu mai mult decât 100% din prețul de procurare al locuinței, iar termenul de rambursare a creditului ipotecar va fi de până la 15 ani, ținând cont de faptul că acesta urmează a fi restituit până la atingerea limitei vârstei standard de pensionare a beneficiarului. Totodată, documentul prevede excluderea obligativității achitării a cel puțin 5% din costul locuinței de către această categorie de funcționari publici, dar și obligativitatea de a activa în cadrul organelor de forță până la achitarea integrală a creditului ipotecar.

Proiectul de lege urmează a fi aprobat  prin hotărâre de Guvern și votat în Parlament.

 

Ieri, 6 iunie 2020, Ministerul Finanțelor a anunțat că prin intermediul Programului „Prima casă” au fost procurate până deja 4477 locuințe, iar suma totală a creditelor acordate de către băncile comerciale este de 2,246 mld. lei. Valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,123 mld. lei.

 

Amintim că beneficiari ai Programului „Prima casă” pot fi cetățenii Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 50 de ani, care sunt angajați oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispun de venituri din surse oficiale. Cota participației proprii inițiale constituie 5% din prețul de procurare a locuinței.

 

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.