22
10 2020
330

Producția industrială, în scădere

În primele opt luni ale anului curent producția industrială serie brută a scăzut cu 6,5%, iar producția industrială serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate s-a micșorat cu 6,9%, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică.
 
Astfel, doar în luna august 2020 producția industrială serie ajustată s-a micșorat cu 3,3% față de luna august a anului precedent ca efect al descreșterii producției în industria prelucrătoare și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat. Totodată, în luna august s-a micșorat și producția industrială serie brută cu 7,7%.

 

Datele mai arată că, în luna august 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, industria alimentară a înregistrat o descreștere cu 17,2%. Astfel, descreșteri substanțiale s-au înregistrat la fabricarea altor produse alimentare cu 49,7%, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor – cu 37,7%,  producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne – cu 13,3%,  fabricarea produselor de morărit, a amidonului și produselor din amidon – cu 12,6%, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase – cu 11,4% și fabricarea produselor lactate – cu 4,9%.

 

În același timp, a sporit volumul producției industriale la fabricarea uleiurilor și grăsimilor vegetale și animale (de 51,3 ori) și la fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor – cu 43,1%.

 

În luna august curent s-au înregistrat descreșteri față de august 2019 și la alte activități ale industriei prelucrătoare, în special la fabricarea de mașini, utilaje și echipamente (cu 52,8%), produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (cu 46,3%), echipamentelor electrice (cu 46,0%), autovehiculelor, a remorcilor și semiremorcilor (cu 45,8%), calculatoarelor și a produselor electronice și optice (cu 40,5%), produselor din cauciuc și mase plastice (cu 19,8%) și fabricarea băuturilor (cu 19,4%).

 

Totodată, a crescut producția industrială la activități ce țin de repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor (cu 31,7%), fabricarea de articole de îmbrăcăminte (30,6%), substanțelor și a produselor chimice (cu 18,4%), tăbăcirea și finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, mobilei (cu 9,1%) și fabricarea produselor textile (cu 4,1%).

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.