19
04 2022
279

Produsele alimentare. Termenul de valabilitate la data importului

Se interzice importul de produse alimentare cu termenul de valabilitate de până la 90 de zile în cazul în care au rămas mai puțin de 1/3 din termenul de valabilitate stabilit de producător, iar pentru restul produselor alimentare se interzice importul în cazul în care au rămas mai puțin de 60 de zile până la expirarea termenului de valabilitate al acestora, prevede proiectul modificărilor la Legea nr. 306/2018 privind siguranța alimentelor, înregistrat în Parlament cu titlu de inițiativă legislativă. Documentul prevede revenirea la termenii de valabilitate stabiliți în redacția anterioară a Legii prenotate (art.21 alin. 3)).
 
Autorul menționează că, la momentul aprobării în anul 2018 a Legii nr. 306/2018, legiuitorul a stabilit două condiții diferențiate: pentru importul produsele alimentare cu o perioadă de valabilitate mai mică de 90 de zile și pentru cele care depășesc acest termen. Astfel, pentru produsele cu o valabilitate mai mică de 90 de zile se interzicea importul în cazul în care perioada de valabilitatea a produselor era mai mică de 30 de zile, iar în cazul produselor cu o valabilitate mai mare de 90 de zile se interzicea importul în cazul în care termenul de păstrare a acestora era mai mic de 60 de zile.
 
Ulterior, în februarie 2020, prin Legea nr. 24/2020, termenul minim de valabilitate a fost uniformizat pentru toate produsele alimentare importante și a fost stabilit la ½ din termenul de valabilitate stabilit de producător. Drept urmare, agenții economici au impedimente în importul produselor alimentare, în special a celor cu o valabilitate mai mare de 90 de zile.
 
În opinia autorului, aplicarea noilor reglementări va înlătura impedimentele cu care se confruntă operatorii economici și va facilita importul în țară a alimentelor. Conform proiectului, norma propusă va intra în vigoare la data publicării în „MO”.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.