12
04 2021
680

Profesorii pensionari vor beneficia de concediu anual plătit

Cadrele didactice din instituțiile de învățământ angajate în baza contractului individual de muncă pe durată determinată, conform art. 55 din Codul muncii, pe o perioadă de cel puțin un an de studii/un an universitar, vor beneficia de un concediu de odihnă plătit.
 
În Monitorul Oficial din 9 aprilie curent a fost publicată Legea nr. 38 din 19 martie 2021 pentru modificarea articolului 299 din Codul muncii, care a fost completat cu un alineat ce va reglementa garantarea dreptului la concediu anual plătit cadrelor didactice pensionari.
 

Aceste prevederi au fost aprobate în contextul în care unii directori ai instituțiilor de învățământ încheie anual contracte individuale de muncă cu angajații pensionari de o durată determinată, de la 1 septembrie până la 31 mai, încălcând mai multe norme juridice din Codul muncii și tratatele internaționale ce se referă la garantarea dreptului la concediu de odihnă pentru toți salariații, neadmiterea tratamentului mai puțin favorabil al salariaților angajați pe o durată determinată în raport cu ceilalți etc.

 

Conform datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, în învățământul școlar activează circa 4475 de specialiști pensionari.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.