04
06 2020
588

Programul „Eco IMM”, lansat

Circa 300 de antreprenori, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, instituțiilor de suport în afaceri și de protecție a mediului, precum și ai Delegației UE în Moldova, ai Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) au participat la o conferință internațională online, în cadrul căreia în Republica Moldova a fost lansat Programul Național de Ecologizare a IMM-urilor.

Programul „Eco IMM” a fost aprobat de Guvernul Republicii Moldova și este implementat de ODIMM în coordonare cu Ministerul Economiei și Infrastructurii. Implementarea acțiunilor Programului sunt finanțate din bugetul de stat al Republicii Moldova și susținute prin intermediul Proiectului EU4Environment, finanțat de Uniunea Europeană.

Astfel, IMM-urile vor beneficia de suport în cadrul a trei etape:

- Etapa 1: Instruire și formare în domeniul ecologizării IMM-urilor – suportul va fi pus la dispoziția IMM interesate de elaborarea și implementarea măsurilor de ecologizare a afacerii;

- Etapa 2: Finanțarea acțiunilor de ecologizare a IMM de valoare mică – vor fi susținute financiar IMM-urile care au elaborat un plan de acțiuni de ecologizare a afacerii prin oferirea granturilor de până la 200 000 lei, care va constitui până la 70% din valoarea proiectului investițional;

- Etapa 3: Finanțarea acțiunilor de suport de valoare mare – vor fi susținute IMM-urile care au implementat acțiuni de ecologizare a afacerii și au deja o anumită experiență în exportul și internaționalizarea produselor sau serviciilor proprii, demonstrează beneficiile anticipate ale standardelor ISO/EMAS și/sau ale etichetării ecologice a UE în cadrul întreprinderilor acestora, prin oferirea unui grant de până la 500 000 lei, care va constitui până la 50% din valoarea proiectului investițional.

„Prin acest instrument ne dorim să inspirăm și să susținem cât mai multe afaceri în procesul de implementare a acțiunilor de ecologizare. Avem convingerea că mediul de afaceri autohton va oferi produse cu valoare adăugată ridicată și eco pe piețele externe la prețuri competitive şi de o calitate înaltă. Doar împreună putem construi o economie durabilă”, a subliniat directorul general ODIMM, Iulia Costin.


via | mec.gov.md

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.