25
08 2021
166

Proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere, votat în lectură finală

Proiectul de modificare a Legii privind piața produselor petroliere a fost aprobat ieri, 24 august 2021, în lectură finală în cadrul ședinței Parlamentului. 

 

Potrivit proiectului,  ANRE va stabili prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în fiecare zi lucrătoare. Acestea vor fi valabile cu începere de la ora 00:01 pentru ziua/zilele următoare celei/celora în care au fost stabilite. Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se vor publica pe pagina web  oficială a ANRE.

 

În același timp, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a celorlalte tipuri de produse vor fi  libere.

 

Totodată, comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produse petroliere principale altele decât cele pentru care sunt stabilite prețuri maxime, va fi permisă doar cu condiția vânzării la aceiași stație și a produselor de tip standard.

 

Proiectul mai conține unele prevederi ce vor permite facilitarea condițiilor de obținere a licenței. Astfel, se propune reducerea de 5 ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator – de la 5 mii m3 la 1 mie m3. Tot în acest context se preconizează eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin 8 mil.lei capital propriu, întrucât această condiție nu permite apariția pe piață a mai multor agenți economici.

 

Noile prevederi vor intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.