20
09 2021
176

Reabilitare energetică a fondului imobiliar

Guvernul va iniția negocierile asupra semnării contractului de finanțare dintre RM şi Banca Europeană de Investiții (BEI) în vederea realizării proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”, care are drept scop contractarea unui împrumut în valoare de 30 mil. euro în vederea realizării proiectului menționat. Proiectului hotărârii de Guvern cu privire la inițierea negocierilor asupra Contractului de finanțare a fost înaintat pentru consultări publice de către Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
 
Documentul este orientat spre implementarea unui program național de reabilitare energetică a fondului imobiliar al RM ce cuprinde clădiri publice deținute/administrate atât de autoritățile publice centrale, cât și locale, care este caracterizat printr-o performanță energetică scăzută, urmare a vechimii construcțiilor, dar și a lipsei acute a investițiilor în lucrările de consolidare și sporire a eficienței energetice pe parcursul utilizării lor.
 
În scopul realizării proiectului Moldova urmează să contracteze un împrumut în valoare de 30 mil. euro de la BEI, un alt împrumut în valoare de 30 mil. euro – din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), precum și un grant în valoare de 15 mil. euro oferit din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene. Astfel, bugetul total al lucrărilor planificate constituie
75 mil. euro, cu o durată de implementare de 4 ani (2022-2025).
 
Principala categorie de beneficiari în cadrul proiectului vor fi instituțiile publice de importanță națională (cele de menire socială, precum sunt spitalele republicane/ de interes național) și instituțiile publice (de importanță socială) de importanță locală/ municipală (grădinițe, școli, spitale municipale și raionale).
 
Ținând cont de specificul categoriilor de beneficiari, se pledează pentru implementarea proiectului în două faze: în prima se va pune accent pe instituțiile guvernamentale (spitale), cu un buget aproximativ 45 mil. euro, cu acoperire egală din partea BERD și BEI, în a doua – pe autoritățile administrației publice locale (APL), în limita solicitărilor din partea acestora, cu un buget de circa 30 mil. euro (care ar include toată componenta de grant în vederea sporirii interesului APL pentru proiect).

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.