15
04 2022
197

Reformarea programului de ajutor social

Parlamentul a aprobat în prima lectură, cu 64 de voturi, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 133/2008 cu privire la ajutorul social, care reprezintă prima etapă în reformarea programului de ajutor social și are ca scop stimularea angajării beneficiarilor de ajutor social capabili să muncească, inclusiv includerea în acest program și a muncitorilor zilieri, pentru a spori gradul de activitate legală în rândul acestei categorii de populație.
 
 
Conform proiectului, Guvernul va stabili anual cuantumul standard pentru venitul lunar minim garantat separat pentru copii și adulți. În acest context, autorul a menționat că o prioritate este creșterea suportului pentru familiile cu copii, iar în următoarele două luni cabinetul de miniștri va elabora un Regulament pentru a stabili parametri necesari.

 

Totodată, a fost anunțat că se urmărește și sporirea numărului familiilor cu copii incluse în program, prin majorarea plafonului de eligibilitate a veniturilor pentru această categorie de salariații. Suplimentar, dreptul la ajutorul social/ajutorul pentru perioada rece a anului va fi acordat persoanelor care îngrijesc de un copil până la vârsta de 7 ani, la moment prevederea fiind aplicată în raport cu părinții care îngrijesc un copil până la 3 ani.

 

De asemenea, se propune ca dreptul la ajutorul social să fie stabilit pentru o perioadă ce nu va depăşi 12 luni și nu pentru doi ani, cum prevede legea în prezent, cu revizuirea la intervenirea oricărei schimbări care ar putea influența dreptul la ajutor social. Astfel, în cazul creșterii veniturilor salariale ale familiei cu până la 50% din venitul global mediul lunar al familiei utilizat la stabilirea dreptului, familia trebuie să raporteze modificările în termen de 6 luni din momentul intervenirii schimbărilor, cuantumul ajutorului social oferit urmând a fi revizuit.

 

Totodată, cuantumul lunar al ajutorului social ar putea fi diminuat în gospodăriile cu șomeri/ zilieri, în cazul în care aceștia nu vor respecta prevederile legislației privind participarea pe piața muncii.

 

Autorul a mai anunțat că un obiectiv al proiectului este și ajustarea parametrilor anchetei sociale la noile realități.

 

 Proiectul urmează a fi aprobat în lectura a doua.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.