11
03 2021
580

Reglementarea distribuirii ajutorului umanitar destinat agricultorilor

Cabinetul de miniștri a aprobat două proiecte de hotărâri ce vizează ajutorul acordat țării noastre de către România, în vederea sprijinirii agriculturilor afectați de secetă.
 
Astfel, prin primul proiect  Agenția Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne a fost desemnată drept autoritate responsabilă de recepționarea, depozitarea, păstrarea, evidența și distribuirea motorinei acordate în calitate de ajutor umanitar.

 

Totodată, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, va stabili cantitatea eligibilă de motorină pentru fiecare producător agricol solicitant de ajutor umanitar și va prezenta Comisiei interdepartamentale pentru ajutoarele umanitare lista agricultorilor (solicitanților eligibili), repartizați pe raioane.

 

Ministerul Finanțelor în comun cu Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Serviciului Vamal și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, vor asigura îndeplinirea operativă a formalităților de trecere peste frontieră a ajutorului umanitar, precum și a personalului de transportare și însoțire a mărfii.

 

După cum a anunțat ministrul de Interne, Pavel Voicu, Ministerul Finanțelor va aloca Agenției Rezerve Materiale, din fondul de rezervă al Guvernului, mijloace financiare în sumă de 3000,0 mii de lei pentru acoperirea cheltuielilor ce țin de serviciile de broker, serviciile de recepționare, de evaluare a cantității și calității, de depozitare, păstrare, descărcare, încărcare, distribuire, de cazare și hrană a reprezentanților României împuterniciți să însoțească ajutorul umanitar,  serviciile de transbordare a vagoanelor-cisterne cu motorină în punctul feroviar de trecere a frontierei de stat moldo-române și de lucrările de manevrare a acestora pe calea ferată a Republicii Moldova până la punctul de destinație.

 

Tot astăzi a fost votat proiectul pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern acordat de către România, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din 2020.

 

Informația despre data-limită de depunere a cererilor, inclusiv lista prealabilă a potențialilor beneficiari de ajutor, va fi plasată pe paginile web oficiale ale AIPA și MADRM. Ajutorul se acordă dacă, potrivit actelor de constatare, seceta a afectat 60% și mai mult din recolta culturilor de fitotehnie, pentru recolta anului 2020.

 

Ajutorul se acordă pentru acoperirea parțială a cheltuielilor suportate de producătorii agricoli la întreținerea semnăturilor de toamnă, dar și pentru asigurarea realizării lucrărilor de primăvară, practic pentru toate culturile fitotehnice. La calcularea cuantumului vor fi luați în considerare mai mulți indicatori, cum ar fi suprafața afectată, gradul de afectare, mărimea suprafeței de teren agricol gestionată de producător, a menționat ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.