24
05 2021
207

Relansarea industriei: rezultatele trimestrului I

Producția industrială (serie brută) s-a majorat cu 3,0% în lunile ianuarie-martie 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de indicatorii la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+24,2%). Totodată, în perioada de referință s-au înregistrat descreșteri în industria extractivă cu 12,7% și în industria prelucrătoare – cu 2,8%.
 
Conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, s-a majorat cu 1,7% comparativ cu ianuarie-martie 2020 ca rezultat al creșterii producției și furnizării energiei electrice și termice, gaze, apă caldă și aer condiționat cu 17,6%. Serie ajustată în industria extractivă s-a diminuat cu 5,8% și în industria prelucrătoare – cu 4,2%.

 

Statisticile din luna martie 2021 denotă că producția industrială (serie brută) s-a majorat față de luna corespunzătoare a anului precedent cu 17,1%, fiind înregistrate creșteri în industria extractivă cu 25,2%, în industria prelucrătoare – cu 10,1% și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – cu 46,4%, generând creșterea producției per total industrie cu, respectiv, 0,6%, 8,0% și 8,5%.

 

Totodată, în luna martie curent comparativ cu perioada similară din anul 2020 industria alimentară în ansamblu a înregistrat o descreștere a producției industriale cu 18,5% (cauzând reducerea indicelui general per total industrie cu 4,3%).

 

Descreșteri substanțiale s-au înregistrat la activitățile de fabricare a uleiurilor și grăsimilor vegetale și animale  (cu 74,0%); a produselor de morărit, a amidonului și produselor din amidon – cu 34,1%; prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor – cu 17,1%; fabricarea altor produse alimentare – cu 12,9%; producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne – cu 8,6%.

 

În același timp, s-au înregistrat creșteri a producției industriale la următoarele activități ale industriei alimentare: prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor – cu 82,6%; fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor – cu 26,3%; a produselor de brutărie și a produselor făinoase – cu 7,0%; a produselor lactate – cu 1,9%.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.