Știri

Restituirea supraplăților: cererea va putea fi depusă în format electronic

Contribuabilii vor avea posibilitatea de a depune cererea privind stingerea obligaţiei fiscale prin compensare şi/sau restituirea mijloacelor bănești în format electronic,  prin intermediul Sistemului Informațional al Serviciul Fiscal de Stat.
 
Ministerul Finanțelor a elaborat și propune pentru consultări publice proiectul hotărârii de Guvern cu privire la modificarea Regulamentului privind stingerea obligației fiscale prin compensare și/sau restituirea mijloacelor bănești, aprobat prin HG nr. 235/2017.

 

Reamintim, Regulamentul stabileşte mecanismul de stingere a obligațiilor fiscale din contul sumelor plătite în plus și/sau al sumelor care, conform legislaţiei fiscale, urmează a fi restituite, precum şi mecanismul de restituire a mijloacelor la contul bancar al contribuabilului, inclusiv a celor transferate în mod eronat la componentele bugetului public național.

 

Astfel, în contextul digitizării serviciilor publice prestate în folosul contribuabililor, Regulamentul va fi completat cu norme ce oferă persoanei dreptul de a depune cererea respectivă și în format electronic.  De asemenea, contribuabilul va putea opta pentru restituirea mijloacelor bănești la contul bancar, după cum prevede la moment Regulamentul sau la contul de plăți.

 

Restituirea în numerar a mijloacelor bănești persoanei fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător se efectuează în baza Certificatului de confirmare privind restituirea mijloacelor băneşti în numerar din contul bugetului aferente plăţilor achitate în plus sau incorect (forma FI – 021), prezentat Ministerului Finanţelor pe suport electronic, însoţit de borderou şi confirmat prin semnăturile digitale ale persoanelor împuternicite.

 

Totodată, procedura de restituire a mijloacelor bănești stabilită de Regulament va fi extinsă și asupra primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală. Ca urmare, sumă plătită în plus va reprezenta suma plătită ca impozit, taxă, prime de asigurare obligatorie de asistenţă medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și la alte recompense, majorare de întârziere (penalitate) şi/sau amendă prin vărsare sau încasare, inclusiv prin executare silită, în cuantum mai mare decât cel prevăzut în conformitate cu legislaţia fiscală.

 

În cazul primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, termenul de prescripție pentru compensarea sau restituirea sumelor plătite în plus este reglementat de prevederile art. 17 din Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală și constituie 3 ani.

 

Proiectul mai prevede completarea Regulamentului cu norme ce descriu modul de depunere a cererii și de recepționare a mijloacelor bănești de către reprezentantul contribuabilului, în temeiul și în limita actului ce atestă împuternicirile acestuia, ceea ce va spori nivelul de accesibilitate al serviciului pentru contribuabili. Astfel, în cazul în care cererea este depusă de reprezentantul persoanei fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător, restituirea mijloacelor bănești poate fi efectuată la contul bancar sau la contul de plăți al reprezentantului sau în numerar, dacă legea nu prevede altfel. Totodată, dacă cererea se depune de către reprezentantul persoanei fizice, se vor completa şi datele cu privire la reprezentant.

 

În același timp, se propune eliminarea din conținutul cererii a câmpului în care trebuie să fie indicată subdiviziunea contribuabilului, precum și excluderea cerinței anexării la cererea respectivă a documentului eliberat de bancă cu privire la datele bancare ale persoanei fizice.

 

Autorii propun ca modificările să intre în vigoare la data publicării documentului în Monitorul Oficial.

 

În conformitate cu art. 176 (alin.21) din Codul fiscal, persoanele fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător pot depune cererea privind restituirea impozitului pe venit plătit în plus începând cu 1 iunie – pentru cele prezentate în mod electronic şi 1 iulie – pentru cele prezentate pe suport de hârtie, cu excepţia cazului în care persoana fizică intenţionează să îşi schimbe domiciliul permanent din Republica Moldova.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova

1312 vizualizări

Data publicării:

27 Aprilie /2022 07:59

Domeniu:

Administrare fiscală | Noutăți | Legislație fiscală

Etichete:

supraplata | resituirea platilor | proiect hotarire guvern

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon