13
11 2020
716

Schimb de informații între autoritățile fiscale

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința din 11 noiembrie curent proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la Protocolul privind schimbul de informații în formă electronică dintre statele-membre ale Comunității Statelor Independente în scopul efectuării administrării fiscale.

După cum a menționat secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina, protocolul are ca obiectiv reglementarea principiilor de realizare a schimbului de informație pentru eficientizarea administrării fiscale.

Având în vedere cooperarea economică între statele membre CIS, schimbul de informație fiscală în format electronic va deveni un instrument suplimentar pentru reducerea economiei tenebre, contracararea nedeclarării veniturilor în străinătate și stimularea conformării fiscale, a menționat secretarul de stat.

Astfel, autoritățile fiscale ale statelor semnatare vor efectua schimbul automat de informații privind anumite tipuri de venit ale persoanelor juridice și fizice obținute într-un alt stat semnatar al Protocolului, precum și privind anumite tipuri de mijloace de transport și proprietăți deținute.

Schimbul de informații se realizează în baza rezultatelor anului de raportare (începând cu furnizarea de informații pentru anul de raportare în care Protocolul intră în vigoare), precum și în baza rezultatelor clarificării informațiilor prezentate anterior pentru anii precedenți.

Autorii consideră că semnarea tratatului va fi benefic pentru colaborarea în domeniul fiscal între țara noastră și statele membre ale CSI, precum și pentru combaterea evaziunii fiscale și sporirii veniturilor.

Protocolul a fost întocmit la 2 noiembrie 2018, la Astana (Kazahstan) de către șefi de Guverne din Azerbaidjan, Armenia, Kazahstan, Federația Rusă, Uzbekistan, Tadjikistan și Republica Kârgâză.

Hotărârea cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru aderarea Republicii Moldova la Protocolul privind schimbul de informații în formă electronică dintre statele-membre ale Comunității Statelor Independente în scopul efectuării administrării fiscale este publicată în Monitorul Oficial de astăzi, 13 noiembrie.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.