Știri

Schimbul de informații privind conturile financiare. Guvernul a susținut ratificarea Acordului

Semnarea Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare (Acord) va permite RM să efectueze schimbul de informații cu jurisdicțiile semnatare la nivelul standardului convenit de OCDE, în scopul identificării persoanelor fizice sau entităților, care se eschivează de la declararea veniturilor și plata impozitelor prin transferul banilor în conturile din streinătate, acesta fiind un pas important spre transparentizarea veniturilor.
 
În cadrul ședinței de astăzi, 26 ianuarie,  Executivul a susținut proiectul de lege cu privire la ratificarea Acordului semnat la Berlin la 29 octombrie 2014, care constituie cadrul normativ pentru realizarea prevederilor art. 6 din Convenția privind asistența administrativă reciprocă în materie fiscală.

 

Acordul are drept scop îmbunătățirea conformării fiscale internaționale prin dezvoltarea relațiilor dintre statele semnatare, prin prisma asistenței reciproce în domeniul fiscal. Dat fiind faptul că schimbul de informații se va desfășura pe baze bilaterale între autoritățile competente, Moldova urmează să întocmească o listă a statelor cu care dorește să realizeze în mod automat schimbul de informații financiare, datorită căruia Serviciul Fiscal de Stat va obține o imagine de ansamblu asupra soldurilor sau valorii conturilor deținute în străinătate de rezidenții RM.

 

În acest context, Guvernul menționează că schimbul va cuprinde informații pentru identificarea persoanei (nume, adresă, cod fiscal), informații referitoare la numărul contului, numele și numărul de identificare (dacă există) al instituției financiare raportoare, informații despre soldul sau valoarea contului, iar în cazul unui cont de custodie va conține informații referitoare la suma brută a dobânzii, dividendelor sau a altor venituri pentru activele existente în cont sau suma brută a încasărilor din vânzarea sau răscumpărarea activelor financiare.

 

 

De asemenea, este de menționat că aplicarea eficientă a dispozițiilor Acordului prevede implementarea Standardului Comun de Raportare și de Precauție pentru Informațiile privind Conturile Financiare. Acesta stabilește normele ce urmează a fi aplicate de către instituțiile financiare raportoare pentru a permite RM să efectueze schimbul automat de informații. Astfel, în condițiile ratificării Acordului de către Parlament, Ministerul Finanțelor va asigura implementarea Standardului Comun de Raportare prin elaborarea și aprobarea ordinului MF.

 

Totodată, în vederea implementării Acordului, urmează a fi promovată legea privind implementarea acestuia, precum și efectuate ajustări la Legea nr.202/2017 cu privire la activitatea băncilor.

Tatiana Smeșnaia

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Guvernul Republicii Moldova

682 vizualizări

Data publicării:

26 Ianuarie /2022 15:39

Domeniu:

Impozitul pe venit | Administrare fiscală | Noutăți

Etichete:

acord | schimb de informatii | fiscalitate | Hotarire de Guvern

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon