15
02 2019
453

Și administratorii autorizați vor avea sărbătoare profesională

Anual, la 17 februarie va fi marcată Sărbătoarea profesională ”Ziua administratorului autorizat”. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Guvernului din 11 februarie curent.

Potrivit ministrului Justiției, Victoria Iftodi, profesia de administrator în procedurile de insolvabilitate a fost liberalizată odată cu intrarea în vigoare a Legii insolvabilității și a Legii cu privire la administratorii autorizați.
Conform Legii, administratorului i s-a conferit un statut special, care poate fi obținut prin autorizație, iar pentru aceasta se impun anumite criterii de accedere în funcția respectivă, a menționat ministrul.

Astfel, art. 12 din legea menționată prevede că, în profesia de administrator, poate fi admisă persoana fizică în privința căreia nu a fost instituită o măsură de ocrotire judiciară sub forma tutelei și care îndeplineşte următoarele criterii: este cetăţean al Republicii Moldova licenţiat în drept, în ştiinţe economice sau în ştiinţe tehnice şi are o experienţă profesională în unul din domeniile respective de cel puţin 3 ani, posedă limba de stat, are o reputaţie ireproşabilă și nu are antecedente penale.

Pornind de la rolul administratorului autorizat în viața socio-economică a statului și societății prin contribuirea la realizarea procedurii de insolvabilitate, este important de a spori prestigiul și atractivitatea profesiei, precum și profesionalismul actorilor importanți ai procedurii de insolvabilitate, se menționează în nota proiectului.

Hotărârea de Guvern a fost elaborată la propunerea Uniunii Administratorilor Autorizați din Moldova.

Documentul a fost publicat în MO din 12 februarie 2019.

Vezi și:

Regulamentul privind modul de efectuare a controlului activității profesionale a administratorilor autorizați

Remunerarea administratorului autorizat, precum şi compensarea cheltuielilor acestuia

Reglementarea profesiei de administrator autorizat al insolvabilității

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.