08
02 2021
325

Și dispozitivele medicale vor fi compensate din FAOAM

Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege ce va asigura temeiul legal de compensare a medicamentelor și dispozitivelor medicale din contul asigurări obligatorii de asistență medicală.
 
Documentul va reglementa relațiile contractuale dintre asigurator și furnizorul de dispozitive medicale compensate. Astfel, părțile vor încheia un contract, conform căruia furnizorul se va obliga să asigure disponibilitatea medicamentelor și a dispozitivelor compensate în stoc și livrarea acestora către toți prestatorii de servicii farmaceutice contractați de asigurator. Contractul-tip privind livrarea dispozitivelor medicale compensate prestatorilor de servicii farmaceutice se va aproba de către Guvern.

 

Pacientul va beneficia de tipul de dispozitiv medical individualizat conform necesităților și preferințelor personale.

 

În același timp, proiectul reglementează noțiunea de preț de achiziție declarat pentru dispozitivele medicale compensate din FAOAM și a adaosului comercial aplicat de distribuitor și prestatori de servicii farmaceutice pentru dispozitivele medicale compensate. Astfel, la comercializarea dispozitivelor medicale compensate în condiții de ambulator din FAOAM, adaosul va fi aplicat în proporție de până la 15% la prețul de achiziție declarat de către furnizorul de dispozitive medicale, dintre care până la 5% pentru agenții economici care produc, importă sau distribuie cu ridicata dispozitivele medicale, atât de import, cât și autohtone și până la 10% pentru prestatorii de servicii farmaceutice. Furnizorii vor avea posibilitatea să încheie contracte de livrare a produselor sale cu CNAM pentru o perioadă de un an.

 

După cum a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, scopul proiectului este sporirea accesibilității populației la dispozitivele medicale, prin posibilitatea prescrierii rețetelor compensate pentru anumite tipuri de dispozitive medicale în condiții de ambulator, anume acele dispozitive care sunt considerate prioritate și astăzi sunt procurate centralizat.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.