21
05 2021
288

SI Registrul solurilor va fi integrat pe Mcloud

Deținător al sistemului informațional Registrul solurilor din Republica Moldova (SI RSRM) ar putea deveni Agenția Relații Funciare și Cadastru, care este și posesor al sistemului. La momentul actual, SI RSRM este deținut de Î.S. „Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului”. Proiectul de hotărâre de Guvern ce propune un șir de modificări în HG nr.1001/2014, prin care a fost aprobat conceptul SI RSRM, a fost inclus pe agenda ședinței secretarilor generali din 20 mai curent.
 
Potrivit proiectului, funcția de administrator tehnic al SI RSRM va fi asigurată de Serviciul Tehnologia Informației și Securitatea Cibernetică, în calitate de proprietar al platformei guvernamentale de interoperabilitate MCloud, iar SI RSRM, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri, va migra pe această platformă în scopul asigurării utilizării datelor Registrului pentru a putea fi preluate și consumate de către alte registre și sisteme informaționale, în conformitate cu cadrul normativ privind schimbul de date și interoperabilitate.
 
În calitate de administrator tehnic, STISC va asigura dezvoltarea sistemului, administrarea tehnică a acestuia, mentenanța și implementarea cerințelor de securitate stabilite de legislație.
 
Totodată, se propun completări ce vizează funcțiile sistemului: formarea Registrului solurilor ca totalitatea de date sistematizate, care descriu solul pe verticală și orizontală cu determinarea amplasării spațiale, evaluarea stării de calitate a solului, proprietățile ce caracterizează starea calității și fertilitatea lui.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.