20
11 2020
432

SIA „Registrul ajutoarelor de stat” va fi integrat cu MConnect

Consiliul Concurenței, pe lângă funcția de posesor al SIA „Registrul ajutoarelor de stat”, va avea și funcția de deținător al sistemului informațional, instituția fiind responsabilă de crearea și ținerea sistemului.
 
În ședința din 18 noiembrie 2020, Guvernul a aprobat proiectul  de hotărâre ce prevede modificarea unor acte normative în scopul eficientizării procesului de raportare și automatizare a notificării ajutoarelor de stat acordate, precum și pentru a asigura interoperabilitatea SIA „Registrul ajutoarelor de stat” cu serviciile guvernamentale (MPass, Msign).

 

În calitate de administrator tehnic al SIA „Registrul ajutoarelor de stat” va fi desemnat Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC), care va asigura administrarea tehnică și menținerea acestuia în bază de contract. În momentul de față, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 378/2014, acest statut îl are Agenția Servicii Publice.

 

Totodată, proiectul prevede includerea Consiliului Concurenței în lista entităților publice beneficiare ale platformei guvernamentale comune MCloud. În acest sens, Consiliul, în baza unui acord încheiat cu STISC, va beneficia de serviciile platformei MCloud și de serviciile de administrare tehnică, menținere și suport tehnic al sistemului.

 

Pentru asigurarea schimbului de date cu registrele și sistemele informaționale de stat, SIA „Registrul ajutoarelor de stat” va fi integrat cu platforma de interoperabilitate (MConnect), în conformitate cu cadrul normativ cu privire la schimbul de date și interoperabilitate.

 

Potrivit notei informative a proiectului, la această etapă SIA „Registrul ajutoarelor de stat” se află în proces de modernizare. În conformitate cu Legea 139/2012 cu privire la ajutorul de stat, furnizorii acestuia urmează să raporteze anual ajutoarele acordate până la 31 martie.

Documentul a fost publicat în MO din 20 noiembrie 2020.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.