19
01 2021
9573

Standardele ocupaționale pentru dezvoltatori web și programatori

Ministerul Economiei și Infrastructurii a publicat în „Monitorul Oficial” din 15 ianuarie curent Ordinul nr. 259 din 29 decembrie 2020, prin care au fost aprobate două standarde ocupaționale noi: „Dezvoltator web” (codul CORM 351401) și  „Programator” (codul CORM 351203).
 
Potrivit documentului, dezvoltatorul web (studii profesional-tehnice) participă la dezvoltarea de site-uri web cu implicarea în procesul de creare a designului pentru interfețe, dezvoltarea funcțiilor solicitate de client, precum și pe partea de back-end cu utilizarea programării scripturilor, utilizarea bibliotecilor software, menținerea conexiunii cu serverul, studierea comportamentului site-ului web, depanarea acestuia etc.

 

Programatorul (studii profesional-tehnice) lucrează în echipă și oferă asistență dezvoltatorilor de software/programatorilor de calificare mai înaltă la implementarea aplicațiilor TIC (software) pe baza modelelor furnizate, utilizând limbajele, instrumentele și platformele specifice domeniului aplicațiilor.

 

Totodată, o abordare mai recentă pe care trebuie să o respecte dezvoltatorii și programatorii ține de „Economia verde în domeniul TIC (Green IT)”, care ar reduce la minimum impactul negativ al operațiunilor IT asupra mediului prin proiectarea, fabricarea, operarea și scoaterea din uz a tehnicii de calcul și a produselor legate de computer într-un mod ecologic.

 

Printre competențele generale pe care trebuie să le dețină dezvoltatorul web și programatorul sunt: cunoștințe despre elementele fundamentale ale aplicațiilor web, cunoașterea la nivel de înțelegere a documentației tehnice a limbii engleze - esențială pentru practicarea profesiei, posedarea cunoștințelor despre sistemele de operare, precum și a protocoalelor de comunicare securizată, a instrumentelor de identificare a erorilor, a tehnicilor și principiilor dezvoltării software, cunoștințe de bază a structurii de date, bazei de date și fluxurilor etc.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.