16
11 2020
528

Statistica comerțului intern

În ianuarie-august 2020, comerțul intern de bunuri cu amănuntul a fost în creștere, iar serviciile prestate populației în continuare au înregistrat descreșteri. Datele din Informația operativă cu privire la evoluția social-economică a Republicii Moldova publicate de Ministerul Economiei și Infrastructurii denotă că, în prețuri comparabile, comerțul intern de bunuri cu amănuntul s-a majorat în perioada de referință cu 0,9%, iar volumul serviciile prestate populației s-a diminuat cu 23,7%. Conform datelor oficiale, cifra de afaceri în ianuarie-august 2020 a însumat circa 38,3 mld. lei în comerțul cu amănuntul și circa 11,1 mld. lei în serviciile de piață prestate populației.

 

Totodată, comerțul de bunuri cu ridicata și serviciile prestate întreprinderilor sunt în scădere cu 9,3% și 18% respectiv (în prețuri curente). Cifra de afaceri în ianuarie-august 2020 a însumat circa 66,5 mld. lei în comerțul cu ridicata și circa 24,6 mld. lei în serviciile de piață prestate întreprinderilor. În comerț, întreținere și reparație a autovehiculelor și motocicletelor aceasta este în diminuare cu 21,3%, iar cifra de afaceri în comerțul cu autovehicule a însumat circa 5,5 mld. lei.

 

În opinia experților, factorii de bază ce au influențat activitatea comercială pe piața internă în perioada analizată au fost restrângerea sau sistarea temporară a activității unităților comerciale de bunuri și servicii ca urmare a măsurilor de protecție a sănătății și de prevenire a răspândirii COVID-19.

 

Situația a fost influențată și de descreșterea cererii de servicii din partea populației, cu excepția serviciilor prestate în domeniul sănătății, serviciilor în tehnologia informației și de reducerea activității economice în unele sectoare ale economiei naționale.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.