21
09 2020
402

Statistica importurilor de mărfuri

În primele șapte luni ale anului curent, în Republica Moldova au fost importate mărfuri în sumă de $2,9 mld., cu 12,6% mai puțin decât în perioada similară din anul 2019, comunică Biroul Național de Statistică.
 
Valoarea mărfurilor importate din UE în această perioadă a constituit $1,3 mld. fiind cu 18,6% mai mică decât cea din anul precedent și deține o pondere de 45,9% în totalul importurilor. În același timp, importurile de mărfuri provenite din țările CSI au fost de $733,7 mil., diminuându-se cu 9,3% față de ianuarie-iulie 2019 și reprezintă de 25,4% din total.
 
Astfel, comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2019, au scăzut importurile provenite din România, Federația Rusă, Ucraina, Italia, Franța, Germania, Austria, Turcia, China etc. Totodată, s-au majorat importurile provenite din Kazahstan, Serbia, Azerbaidjan, Bulgaria, Japonia, Polonia, Georgia etc.
 
În ianuarie-iulie 2020 au fost mai mici importurile de petrol, produse petroliere și produse înrudite, gaz și produse industriale obținute din gaz, mașini și aparate electrice și părți ale acestora, vehicule rutiere, fire, țesături, articole textile și produse conexe, energie electrică îmbrăcăminte și accesorii, articole prelucrate din metal etc.
 
Totodată, în această perioadă s-au majorat importurile de produse lactate și ouă, cereale și preparate pe bază de cereale, hrană destinată animalelor,  semințe și fructe oleaginoase, mașini și aparate industriale cu aplicații generale, legume și fructe, cafea, ceai și condimente.
 
Deficitul balanței comerciale în luna iulie 2020 a fost de $287,3 mil., cu 28,5% mai mult decât cel înregistrat în luna iunie 2020 și cu 3,0% mai mult comparativ cu luna iulie 2019.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.