27
04 2022
291

Subvențiile în avans din FNDAMR. Noi condiții

Autoritățile intenționează să opereze mai multe modificări în procedurile de acordare a subvențiilor în avans din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural (FNDAMR). Un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens a fost aprobat în ședința Executivului din 27 aprilie curent.
 
Astfel, în cadrul primei tranșe a subvențiilor în avans pentru măsurile ce vizează îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice rurale, dezvoltarea localităților și diversificarea economiei rurale prin activități nonagricole vor fi acordate 80% din valoarea subvenției aprobate.

 

În același timp, Regulamentul privind condițiile și procedura de acordare a subvențiilor în avans pentru proiectele start-up se completează cu prevederi ce impun producătorii agricoli, până la darea în exploatare a fermelor apicole, să achiziționeze familiile de albine, astfel încât proiectul investițional să poată genera profit imediat.

 

De asemenea, din Regulament se exclude prevederea conform căreia, la etapa implementării, proiectul investițional nu constituie obiect de finanțare nerambursabilă în cadrul altor programe finanțate din bugetul de stat sau din sursele partenerilor de dezvoltare. Excluderea componentei de grant la calcularea subvenției va facilita accesul la resursele Fondului.

 

Totodată, până la transferarea plății finale a subvenției în avans pentru proiectele start-up din FNDAMR, solicitantul va prezenta actul privind înființarea plantației multianuale și actul privind recepționarea plantației multianuale în primul an de vegetație, pentru plantațiile viticole.

 

În același timp, se propune ca subvențiile în cadrul submăsurii pentru stimularea investițiilor pentru producerea legumelor și a fructelor pe teren protejat să fie acordate și pentru producerea plantelor aromatice, condimentare și medicinale. Autorii consideră că revitalizarea sectorului plantelor medicinale va facilita dezvoltarea industriilor conexe: alimentară, farmaceutică, parfumerie și cosmetică.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.