Știri

Testul proxy nu va fi aplicat până la 31 martie 2022

În perioada 1 ianuarie 2022 – 31 martie 2022, la evaluarea eligibilității pentru acordarea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului, nu se va aplica scorul indicatorilor de bunăstare (testul proxy), ceea ce presupune că nu se vor lua în considerare bunurile mobile şi imobile pe care le are în proprietate/folosinţă familia, prin derogare de la Regulamentul cu privire la modul de stabilire şi plată a ajutorului social.
 
Ministerul Muncii și Protecției sociale propune pentru consultări publice proiectul  de hotărâre de Guvern ce presupune modificarea condițiilor de stabilire și acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului.

Documentul are drept scop sporirea protecției sociale a familiilor defavorizate prin acoperirea cu Programul de ajutor social a unui număr mai mare a acestor familii în sezonul rece a anului, în contextul majorării prețurilor/tarifelor la utilități (energie termică, gaze, lemne, cărbune).

 

De asemenea, proiectul prevede extinderea perioadei de acordare a dreptului la ajutor pentru perioada rece în cazurile când acesta a expirat, fără ca să fie necesară depunerea unei cereri noi.

 

Astfel, în cazul familiilor beneficiare de ajutor social și/sau ajutor pentru perioada rece a anului, al căror drept a expirat în luna decembrie 2021 sau expiră în lunile ianuarie – februarie 2022 și care nu au depus cerere pentru acordarea respectivului ajutor după expirarea termenului, dar sunt eligibile, dreptul se extinde până la 31 martie 2022 inclusiv, fără a fi necesară depunerea unei cereri.

 

În același timp, se propune revizuirea prin intermediul SIA „Asistența Socială” a deciziilor de neacordare a dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului pentru cererile de acordarea ajutorului social, depuse din 1 noiembrie 2021 și până la intrarea în vigoare a proiectului hotărârii, temeiul fiind depășirea scorului stabilit pentru indicatorii de bunăstare.

 

Totodată, în cazul neacordării dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului, decizia va conține motivele care au stat la baza acesteia, precum şi modalitatea de contestare.

 

Se propune punerea în aplicare a prevederilor hotărârii la data publicării în Monitorul Oficial și aplicarea lor pentru perioada 1 ianuarie 2022 – 31 martie 2022.

 

Tot în acest context reamintim că cuantumul compensării din partea statului a consumului energiei termice în perioada rece a anului va crește de la 67% până la 80% din diferența de preț, iar volumul de energie termică pentru care se efectuează compensarea – de la 1 Gcal la 1,5 Gcal per consumator.

author icon

Marina Căldare

Instituții:

Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD" | Ministerul Muncii și Protecției Sociale

749 vizualizări

Data publicării:

01 Februarie /2022 07:57

Domeniu:

Noutăți

Etichete:

ajutor social | perioada rece a anului | proiect hotarire guvern | proxy

0 comentarii

icon icon icon
icon
icon icon icon icon icon
icon
icon