31
01 2022
426

TVA în cazul livrării de bunuri în ambalaje

În activitatea entităților un volum semnificativ de livrări de bunuri revine livrărilor în ambalaje, iar suma TVA achitată sau care urmează a fi achitată la buget în aceste operații este condiționată de faptul dacă ambalajele sunt nerestituibile sau restituibile.
 
În articolul „Contabilitatea TVA în livrările de bunuri în ambalaje” care va fi publicat în ediția din februarie a revistei „monitorul fiscal FISC.md”, elaborat de Vasile Bucur, autorul specifică că nerestituibile se consideră ambalajele de transport care se livrează în baza actului de vânzare-cumpărare, iar restituibile – cele care se procură (se vând) în baza condițiilor de returnare negociate de ambele părți (vânzător și cumpărător). Fiecărei dintre aceste grupe de ambalaje (nerestituibile și restituibile) corespund unele particularități inerente acestora.

 

Ambalajele nerestituibile pot fi procurate de la furnizor sau fabricate în producția proprie a vânzătorului. În factura fiscală sau factura fiscală electronică (e-factura) ele sunt facturate separat de bunurile expediate și achitate în fiecare caz de cumpărare, la prețul stabilit în contractul de vânzare-cumpărare. La vânzare, ambalajele sunt scoase (casate) din componența patrimoniului vânzătorului, deoarece dreptul patrimonial asupra acestor ambalaje trece în posesia cumpărătorului, prin urmare, are loc livrarea.

 

La rândul lor, ambalajele restituibile sunt utilizate de către cumpărător de mai multe ori. După fiecare caz de cumpărare a mărfurilor aceste ambalaje sunt restituite de către cumpărător și permanent se află în componența patrimoniului furnizorului, deoarece la livrarea mărfurilor dreptul patrimonial asupra ambalajelor în cauză nu se transmite de la vânzător la cumpărător. Astfel, transmiterea ambalajelor restituibile de la vânzător la cumpărător nu reprezintă livrare.

 

Detalii și recomandări cu privire la contabilitatea TVA în livrări de bunuri în ambalaje nerestituibile și în livrări de mărfuri în ambalaje restituibile, inclusiv restituite parțial, în baza exemplelor concrete, abonații noștri vor afla din ediția nr. 2 (72) a revistei „monitorul fiscal FISC.md”.

 

Abonamentul potrivit pentru tine poate fi selectat aici.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.