

Un nou standard ocupațional
Potrivit Standardului, tehnicianul asigură condițiile igienico-sanitare și de securitate și sănătate în muncă pentru sine și membrii echipei de lucru, fixează date tehnologice în registrele de evidență și monitorizează consumul de resurse energetice, materie primă, pierderile tehnologice și implicarea resurselor umane în secție. Tehnicianul în panificație și patiserie poate deține următoarele funcții, în dependență de capacitatea întreprinderii: brutar, tehnic-tehnolog, operator-mașinist, maistru superior, șef de tură, patisier.
Tendințele de viitor în domeniul panificației și patiseriei de care va ține cont tehnicianul în panificație și patiserie sunt:
-
utilizarea ambalajelor biodegradabile
-
mecanizarea și automatizarea proceselor tehnologice
-
utilizarea materiei prime ecologice
-
reducerea masei nominale a produselor de panificație și patiserie
-
diversificarea sortimentului de produse funcționale (făină fără gluten, materii prime integrale, dietetice, produse cu valoare energetică redusă, vegane, îmbogățite cu vitamine și minerale) etc.
Standardul a fost elaborat în contextul creșterii numărului de solicitări pe piața muncii.
-
Domeniu:
-
Autorul|Newsmaker:
-
Instituție:
Publicaţia periodică "Monitorul Fiscal FISC.MD", Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului