22
12 2020
377

Un nou standard ocupațional

Tehnicianul în panificație și patiserie coordonează procesul de lucru în secția de producere, monitorizează procesele de asigurare a calității și siguranței alimentelor, de pregătire a materiei prime, a preparării semifabricatelor, a produselor finite, ale pregătirii pentru depozitare și comercializare a produselor de panificație și patiserie conform reglementărilor tehnice.
 
În Monitorul Oficial din 18 decembrie curent a fost publicat Ordinul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului nr. 262 din 10 decembrie 2020 cu privire la aprobarea Standardelor ocupaționale pentru unele ocupații.
 

Potrivit Standardului, tehnicianul asigură condițiile igienico-sanitare și de securitate și sănătate în muncă pentru sine și membrii echipei de lucru, fixează date tehnologice în registrele de evidență și monitorizează consumul de resurse energetice, materie primă, pierderile tehnologice și implicarea resurselor umane în secție. Tehnicianul în panificație și patiserie poate deține următoarele funcții, în dependență de capacitatea întreprinderii: brutar, tehnic-tehnolog, operator-mașinist, maistru superior, șef de tură, patisier.

 

Tendințele de viitor în domeniul panificației și patiseriei de care va ține cont tehnicianul în panificație și patiserie sunt:

  • utilizarea ambalajelor biodegradabile
  • mecanizarea și automatizarea proceselor tehnologice
  • utilizarea materiei prime ecologice
  • reducerea masei nominale a produselor de panificație și patiserie
  • diversificarea sortimentului de produse funcționale (făină fără gluten, materii prime integrale, dietetice, produse cu valoare energetică redusă, vegane, îmbogățite cu vitamine și minerale) etc.

 

Standardul a fost elaborat în contextul creșterii numărului de solicitări pe piața muncii.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.