06
11 2020
575

Un ombudsman pentru mediul de afaceri

În ședința de ieri a Guvernului a fost aprobat proiectul de lege ce prevede modificări și completări la un șir de acte legislative și prevede instituirea unei noi funcții de demnitate publică – Avocatul Poporului pentru drepturile antreprenorilor. Hotărârea prevede că activitatea acestuia va fi axată pe problemele de protecţie a drepturilor antreprenorilor, asigurând respectarea intereselor legitime ale reprezentanților mediului de afaceri, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare, de către autoritățile publice, de către persoanele cu funcţii de răspundere de toate nivelurile, alte organizații şi întreprinderi, de organizaţiile necomerciale.

 

Ombudsmanul va realiza apărarea drepturilor şi intereselor antreprenorilor prin prevenirea încălcării acestora, monitorizarea şi raportarea modului de respectare a lor la nivel naţional, promovarea mecanismelor de apărare a acestora, perfecţionarea legislaţiei, va asigura colaborarea internaţională în acest domeniu. Totodată, avocatul va coopera cu oricare persoană, organizaţie necomercială, instituţie sau autoritate publică cu activitate în domeniu, poate sesiza Curtea Constituţională şi să înainteze acţiuni în instanţele judecătoreşti. Conform hotărârii adoptate, acesta va fi numit de Parlament, fiind autonom de Avocatul Poporului și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului. Instituirea acestei funcții necesită majorarea efectivului-limită al Oficiului Avocatului Poporului cu 11 unități, care vor asista activitatea ombudsmanului pentru drepturile antreprenorilor.

 

Premierul Ion Chicu a menționat în cadrul ședinței Executivului că reprezentanții mediului de afaceri au solicitat în repetate rânduri instituirea funcției de Avocat al poporului care să le apere drepturile.

 

Autoritățile preconizează să pună în aplicare prevederile legii din 1 ianuarie 2021.

0 comentarii

Doar utilizatorii înregistraţi şi autorizați au dreptul de a posta comentarii.